Saturday, 31 December 2011

End of 2011

ASSALAMUALAIKUM


Celik mata pagi nie, aku baru sedar yang hari nie dah 31/12/2011!! maknanya ada beberapa jam lagi untuk aku menikmati tahun 2011 nie….hahaha apa jaaa yang bole wat ari nie…study je laaa mingu depan dah stat exam….bila aku renung-renung balik….tahun nie apa dah aku wat yaaaa…..?? entah laaa aku ada satu rasa yang tiap-tiap tahun aku sama jaaa….haha


Awal tahun nie aku menghadapi beberapa situasi yang melibatkan perasaan dan persahabatan…..macam-macam konflik jadi nya….dah macam drama melayu…..tapi aku…..kan aku dapat gelaran CooL jadi segala drama tak memberi kesan sangat dalam kehidupan…..Cuma ada satu kisah yang sampai sekarang aku masih terasa kesan nya….apakah??? hahahaha biar aku saja yang merasai nya…..pihak sana pun bukan tau apa yang dah jadi…..mungkin juga dia tau tapi saja malas nak bangkitkan isu….its ok…. (^_^)v


Next is untuk pertama kali nya aku dapat cuti yang amat panjang…! 4 bulan wey….panjang kan?? So sepanjang cuti 4 bulan nie….yang mana makan banyak masa juga dalam tahun 2011 nie….ermmmm apa yaa yang aku wat…..seingat aku cuti aritu aku kije jaaaa…..dapat gaji abeh….tu laaaa yang aku ingat…!! Hahahaha kije pasaraya tapi pi kije ngan kereta macam aku kije ofis….kopak aku duit minyak kena isi sendiri…..menci…!!! hahahaha gedix!


Tahun nie juga antara tahun yang sangat mengembirakan saya……!!!!! Hehehe (^_^)…dah lama tak nampak…..dah lama tak jumpa…..aritu dah nampak….aritu dah jumpa…..walaupun sekejap…tak laaa sekejap mana kan….aku dah puas hati..! ley sembang-sembang…..walaaaaaaaaaaaaaaa I like3!! “Nad gedix….!!!” Aku peduli apa kalu aku gedix….!!! Hahaha last tahun nie nak gedix2 pun….hehehehe lagi pun bukan selalu ley jumpa…..nak kena tunggu event yang lain baru ley jumpa kot…tu pon kalu ada jodoh….kalu tak?? Haaaaa



Okeh next thing is…..for the first time aku kena menyewa….kena bedikari….tiap-tiap bulan bayar duit sewa…..kena urus duit lebih ketat….seronok rupanya duk umah sewa nie….aku suka…!! Ley wat apa saja….tapi aku tak de laaa owang cakap ley wat apa saja aku nak bawa balik jantan kan….gila ko…!! Maksud aku yang seronok nya…. Macam duk rumah laaa… masa tak da dapo leceh aar asyik nak kuar jaaa makan kat warong….sekarang ley masak-masak…tapi tu pon kadang-kadang gak….hahahaha apa laaa yang aku cakap nie…..tak kisah laaa…tapi sejak aku duk umah nie….aku dah belaja wat kuih-muih…..sebelom nie mana laaa pandai aku nak wat kuih-muih nie….masak pun kial-kial lagi….yeker?? hahahha betol laaa tuh….


Yang best tahun nie……aku asa tahun nie aku kerap benor dengaq isu kahwin awal….nikah gantung…..laki baik untuk perempuan yang baik….perempuan minang laki….bla…bla..bla… sume laaa…aku pun tak tau napa….sebelom nie tak laaa sangat…entah tahun nie beria-ia sangat….hahaha mungkin aku sendiri pon bergaul dengan insan-insan yang ke arah itu kot….islamic tol…. Dari bercinta lebih baik berkahwin…..hahaha the best topic I ever had in this year….!!!


So I think that’s all for today…or I can say for this year…..apa hal aku banyak sangat speaking nie….adoyai…!! hahaha abaikan…so jumpa lagi hari besok…atau aku patot cakap tahun baru…..hehehe kalu hampa pasang azam besok (tahun depan) berusaha laaa kearah menjayakan kejayaan azam anda….aku tiap-tiap tahun pasang azam….tapi semua jadi separuh jalan….hahaha so last word from me Hidup Mau Cool….


p/s: dah stat berdoa nak laki soleh?? Hehehe lelaki yang baik untuk perempuan yang baik…..yang soleh untuk yang solehah?? Nak yang soleh berusaha laaa jadi solehah….. peace from me v(^_^)

Tuesday, 27 December 2011

Aku Terganggu

ASSALAMUALAIKUM

Hampa ada tak benda-benda yang boleh menghidupkan fius menyampah, fius maki hampa on?? Aku ada banyak benda….dan aku asa sejak 2 menjak nie fius aku asyik on jaaa…bila fius aku dah on mula laaa aku nak mengamuk….tapi aku nie waras lagi laaa tak de laaa aku nak ngamuk kat manusia-manusia penyebab fius aku on….pendam beb..! tapi tak tahan asa….aku luah laaa kat sini….


Mula-mula sekali…penyebab yang paling senang nak on kan fius aku adalah kaco aku tido….even kalu aku tido dalam kelas masa cikgu ngaja kaaa…masa lecture ka….aku cukup pantang kalu ada kejot aku secara gertak…! Faham tak….tibe-tibe ada owang dengan nada suara yang amat bingit tempik nama hampa kejot…..ataupun tampar dengan kuat (niatnya nak memeranjatkan hampa) seriously aku cukop nyampah..!!


Aku berani bet laaa ada masa-masa hampa duk pulun study, pastuh hampa rasa mata hampa berat sangat….huruf A macam N, huruf B macam X, huruf K macam C masa nie laaa mcam-macam hampa nampak….baca pun tak paham langsung…10 kali baca ayat yang sama, still asa apa jadah laaa benda nie tulis kan? Kan?? Kan3????? Pastuh take a nap laaa kejap, nak rehat mata jap..! sekali tibe-tibe anda dikejotkan ngan suara gempita yang amat bingit yang mampu wat jantong hampa kuar seketol, “WOOOOOOIIII!!!! BANGUN STUDY..!!! apa hampa asa??? Sesungguhnya manusia itu amat kejam!!


Kalau betol dia concern kat kita…. dah kita pun tak habis baca lagi…apa salah nya jika beliau dengan lemah lembotnya datang kejot secara perlahan tanya elok-elok….tak laaa aku asa bad mud jaaa…nak sambung study pun x syiok daaaa….geram tol..!!! manusia lemah semangat macam aku nie…memang cukop pantang bab-bab kejot tido nie….


Seseorang pernah bagi tau aku…”masa kita tido, roh kita akan keluar berjalan-jalan…” sebab tu kalau nak kejotkan orang dari tido kena kejot elok-elok…lembot…jangan main gertak jaaa…nnti jasad terkejot roh tak jumpa jalan balik….haaaaaaa nie perumpamaan bukan fakta okeh…aku tak tau betol nya gena….the point is….aku harap tak da sapa yang nak main gertak kejot aku…aku ley masam muka 24 jam ngan manusia yang langgar pantang aku tuh….


Alaaaa wat jaaa macam aku kejot orang….aku akan kejot pelan-pelan jaaa… Tanya dia….kalu dia mamai, aku akan kejot lagi sampai dia sedar aku tanya apa…tapi kalau dah 3 kali aku kejot tak da respon juga aku biar laaa…dah ngantuk benor rupa nya….ini kalau dia tak pesan kat aku pun suh kejot…kalau dia pesan, memang aku kejot sampai bangun laaa….benda-benda macam nie selalu jadi masa sekolah dulu….duk asrama….cket-cket “5 minit wey!” “aku tak larat laaa…15 minit wey!” “kejot aku lagi stengah jam, kejot sampai aku bangun…wat apa saja asal aku bangun…!” hahahaha tibe-tibe teringat zaman sekolah… rindu rumate dulu….



p/s: artikel ini ditulis pada 27/12/2011, dalam tempoh study week sebelom final exam….broadband aku masa nie memang tahap layak dikebumikan, tak ley nak connect langsung….so aku tulis dulu…nnti aku post kemudian….sebab mud aku dah sway nak study…geram! Hehehe nonsense jaaa aku nie kan….tapi aku peduli apa…blog aku kan….dan memang aku ngantuk…banyak lagi benda aku tak cover…adoyai….!!

Kecelaruan Minda

ASSALAMUALAIKUM

Pada suatu hari…sang kerbau berjumpa dengan sang kancil, lalu sang kerbau Tanya kepada sang kancil kemanakah sang kancil mahu pergi. Jawab sang kancil apa kau kisah?? Suka hati aku laaa nak pi mana….sang kerbau tersentap mendengarkan jawapan dari sang kancil lalu berlalu pergi….sang kancil meneruskan perjalanannya….lalu berjumpa dengan sang harimau, ditanya sang harimau kemanakah sang harimau mahu pergi. Jawab sang harimau apa kau kisah?? Suka hati aku laaa nak pi mana, nak kena telan ngan aku kaa??....tergamam dan ketakutan sang kancil mendengarkan jawapan sang harimau lalu berlalu pergi……sang harimau meneruskan perjalanan nya….lalu berjumpa dengan sang burung yang terbang belegaran di atas kayangan….lalu sang harimau bertanya kepada sang burung apakah yang dilakukan oleh sang burung itu….lalu sang burung menjawab apa kau kisah??? Suka hati aku laaaa…..tersentap sang harimau dengan jawapan sang burung itu….lalu sang harimau pun berlalu pergi….berterbangan sang burung lalu sang burung berjumpa pulak dengan sang katak di kolam sedang melompat-lompat di atas kelopak teratai….lalu  sang burung bertanya kepada sang katak apakah yang dilakukan itu? Sang katak menjawab aku saja-saja melompat-lompat mengisi masa lapang…..lalu bertanya sang katak kepada sang burung….apakah yang dilakukanya….sang burung menjawab aku tak tau apa yang aku buat, aku tak tau napa aku kat sini.. aku tak tau apa tujuan aku ke sini…aku tak tau..! aku tak tau! Aku tak tau! JANGAN TANYA AKU LAGI…!! Dimarah lak sang katak oleh sang burung…. kesimpulan dari kisah ini adalah…. hari ini suma binatang dalam hutan tuh bad mood…! So jangan kacau mereka….. ada benda dalam otak mereka berlegar-legar…. perasaan yang tidak tenang…. kucar kacir….. kebencian menyerlah…tapi tak pasti benci kat sapa…..

Friday, 23 December 2011

No idea









"LEPAK KAT LAB COM...NAK UPDATE ENTRY RASA....TAPI TAK DA IDEA....LAST2 BUANG MASA MACAM TUH JAAA...."






 

Tuesday, 20 December 2011

Dalam Hati Ada Cameron Highlands

ASSALAMUALAIKUM

Selamat siang semuanya....hari nie aku lepak kat makmal komputer fakulti aku....wat kije lagha...update blog..sangat tak guna....!! hehehe anyway aku peduli apa....secara tiba-tiba aku ada idea nak tulis.... dah lama asanya aku tak update blog aku nie....almaklumlaaa sibuk belajar hehehe ye laaa sangat kan.... okeh straight to the title...hahaha apa jadah aku speakang nie.... selalu kita dengar owg cakap dalam hati ada taman kan?? yakni maksudnya seseorang itu mempunyai hati dan perasaan yang berbunga-bunga, sensitif, layan jiwang....okeh titik noktah disitu...!! sekarang apa maksudnya Dalam Hati Ada Cameron Highlands?? 


Ayat ini dipublishkan oleh kawan rumah aku....kenapa??? yaaa ada kisah di sebalik kisah...hehehe

 Pada suatu malam yang dingin........

Kawan rumah aku yakni budak bilik aku secara tiba-tiba nak belajar kat ruang tamu...yakni ruang tersebut adalah port aku wat kije selalunya.....nak dijadikan cerita kawan aku nie ada dapat blog baru dari budak umah aku juga.....blog yang bertajuk Mawarnafastari....okeh aku memang dah tau daaa sinopsis blog nie....memang sadis laaa aku asa....jadi memang aku tekad tak mau baca....takot kantoi ngan kawan-kawan aku lak kang.....bawu ingat nak layan blog tuh pas abeh kije....sekali budak bilik aku tuh bukak....

 ada 4 owang kat ruang tamu aku masa tuh....termasuk aku....aku duk natap laptop aku sambil wat kije yakni kije lagha lagi...hehehe mereka bertiga baca blog tuh sambil sembang-sembang....aku tumpang dengar juga....aku bawu dengaq depa duk analisis blog tuh aku dah tak tahan sebak.....menangis aku...!! aku nangis wey...!! sedey dooow blog tuh....aku asa blog tuh laaa yang paling aku asa membuat aku nanges teresak2....

.................................
 hukhukhuk sedey wey....hurmmmm aku bawuu baca satu ayat mengalir air mata aku nie.....tak tahan asa.....

"hahaha nad nie nampak jaaa gangster, jam besar tapi dalam hati ada cameron highlands"

sedey sangat wey....hilang ke-cool-an aku macam nie.....nie aku malas nak baca nie...aku bawu ingat tak mau baca...hampa duk cerita-cerita kat aku pasai pa.....sebak wey...!! 

 "hahahaha lawak laaa nad nie..." 
........................................

aku memang sensitif, kalu aku asa cita tuh sedey memang aku nanges....tengok hindustan 10 kali tengok pun nanges jugak...apa lagi blog yang ditulis ngan setulus hati tuh....dah... satu umah tau aku nie dalam hati ada cameron highlands...dah bukan tahap taman lagi daaa....hahaha blog yang aku cakap nie sal seorang isteri yang baru kehilangan suami nya...dalam kemalangan jalan raya....blog tuh cite aar sal kehidupan dia lepas kehilangan tuh....aku memang jenis feeling lebey....memang sadis aaar aku asa....korang baca laaa...kalu hampa asa tak sedey mana...hampa asa aku nie over je lebey...terpulang laaa...nie hak individu....hehehe aku dah kasi link tadi....Mawarnafastari....

p/s: nie suma punca budak umah aku laaa...bengkak mata aku...ngantuk gilew pi kelas...(padahal senantiasa aku ngantuk dalam kelas)....hehehe trimas kat budak umah aku kasi blog best macam nie...hehehe last word from me Hidup Mau Cool..!


 

Sunday, 11 December 2011

Whatever??!!








"EXAM FINAL MENGHAMPIRI.....KESAKITAN TERASA KINI....!!"







Sunday, 27 November 2011

Manusia Itu Ini

ASSALAMUALAIKUM

waaaah tibe-tibe rajin lak aku nak update blog nie.... dalam masa seminggu nie entry yang ke-3 dah nie....waaaaaah rajin2.....!!!

"Rajin lagha jaaa!! tu pun nak bangga baik takyah bai...! buang masa jaaa....hang dah tak da kije ka wey??"

mak aaaai ayat..... ada laaa,, kije aku banyak.....on the way nak siap laaa (ntah bila...jengjengjeng) sibuk jaaaa... huh!!

"ye laaaa on the way.....dari aritu tersangkut kat asggnment yang sama......soalan senang-senang jaaa sume ada dalam buku tu  pun tak siap lagi....."

memang soalan senang-senang....aku tau....bukan aku tak tau....dah bila aku nak cari definition dalam internet, aku bukak broadband aku, dengan niat aku dapat manfaatkan broadband aku nie ke jalan yang benar, berilmu pastuh.....terbukak laaak facebook, tibe-tibe chat box kuar, kawan aku ada gosip baru lak...bukak lak YM senang cket nak sembang....! hehehe

" hurmmm pastuh hg lagha sampai pagi kan??"

eeeeeh sesuka ati hang jaaa!!! hang ingat aku nie apa???  dah tak da kije lain aku nak wat, yang aku lagha sampai pagi....haaaa???? hurmmmm hakikatnya kalau hg nak tau memang pun aku lagha sampai pagi.....huhuhu cita kawan aku uh panjang ngat....tahap novel Ramli Awang Murshid dah....ada trilogi lagi....

"ish..ish...ish! wey.......sedaq laaaa hg mai sini nak wat apa? mak ayah hg antaq hg mai sini wat paaa....? "

bukan mak ayah aku yang antaq....depa tak da kuasa pun nak antaq aku pi mana.....aku isi borang UPU dulu aaar...depa yang antaq aku kat sini.....

" tuuuu laaa hang lagha sampai bengap lagu tuh.....memang laaa owg UPU uh yang letak hg yang sengal nie kat sini.....tapi yang tolong hg angkat barang hg, taja duit pengangkutan, tempat tinggal hg sementara hg mai sini.....sapa??????? owg UPU gak???

ermmmmm mak ayah aku.... ~sebak~ yg hg hingaq (bising) ngat nie pasai pa?? apa masalah hg???

"aku kecewa tengok hg.....hg kira untong tau dak....ada mak ayah ley support hg..... ley tolong hg bila hg tak da duit....ada bila hg stress belajaq, col, sembang ngan depa......aku?"

.................~speechless~..................

" duit yang ada aku jimat sebab aku tau aku tak da sapa yang ley kasi kat aku.....bila aku stress aku ingat ALLAH, Dia jaaa yang ada mampu bagi aku ketenangan......aku tak se-untong hg wey.....aku dah lama tak da mak ayah.....ada masa, ada peluang, guna sebaik mungkin, ada mak ayah, tabur bakti! budi! selagi depa ada.....aku tak sempat pun wey nak kasi gaji pertama kat mak ayah aku......tak sempat nak hulur sijil Ijazah aku"

ermmmmm bawa bersabar wey....aku minta maaf.....aku bersyukur ada sahabt macam hg.....sentiasa mengingatkan aku.....aku akan belajar bersungguh-sungguh pas nie....hg sangat tabah wey....aku kagum ngan hg.....

" dah tuh...sempena Maal Hijrah nie bawa2 laaa berubah......ke arah kebaikan.....tanam azam! matlamat! baru.....dah tanam jangan tak usaha mencapai lak...."

hehehehe yeeer sahabat.....

heeeee tibe-tibe jadi macam cite lak.....aku mereka cerita jer nie.....tak da kena mengena ngan aku pun....macam best lak....lain kali aku nak wat lagi laaa...hehehe sebenarnya aku nak tulis entry sal Maal Hijrah....tapi macam tak tau nak tulis apa....aku bukan berilmu sangat.....hehehe dah tuh tibe2 dah jadi citer macam nie lak....layan je laaa sampai habis....hehehe selamat menyambut Maal Hijrah....moga tahun baru nie memberi sinar kebahagiaan dari ALLAH.....last word from me Hidup Mau Cool.....

Whatever??!!








MOGA SIHAT...DAN HIDUP DALAM TENANG....JAUHKAN DIRI DARI PERASAAN BENGANG! CEMBURU! RIAK! DENDAM! DENGKI! SESUNGGUHNYA PERASAAN INI MEMBUNUH HATI DAN JIWA.....







Friday, 25 November 2011

Selangkah Ke Menara Gading

ASSALAMUALAIKUM

mula-mula kan aku nak cakap aku nie memang bukan peng-update blog yang berjaya.....cerita dah berkurun aku bawu nak cita kan.....TEROK!!! well dah cket-cket.....! so the story is about aku yang mana di beri amanah oleh Ketua Biro Aktiviti untuk menjadi fasilitator.................

"WHAT???????"

wey asal terkejot sangat??? hampa ingat aku tak da ciri-ciri untuk menjadi fasilitator ka?

"yaaaa laaaaa......!!!! hang jadi fasi???? fasi???? fasilitator????"

agak-agak laaa kan terkejot tuh.....rilex aar fasi jer pon.....bukan nya aku aku jadi Ketua Pengarah Projek ker....ntah-ntah kalu aku jadi ketua projek musti hmpa escape kan dari blog aku.....hahahah punya tak mo caya....adooooy...! dah laaaaaaa tak nak caya sudaaa (touching! hahahah)

"hahahahaha okeh2 kami caya.... cite laaa wey apa jadi" 

 haaaa macam nie laaa aku suka.....program tuh berlangsung dari 19 Nov sampai 21 Nov di U aku.....secara tambah tolak darab bahagi sumenya 3 hari 2 malam....takyah panjang-panjang...pendek citer aku dapat kumpulan yang diberi nama Nasisistik (adek-adek aku yang letak), pelajar-pelajar yang cemerlang nie dari 2 sekolah berbeza iaitu SMK Bako dan SMK Kota Samariang....(maaf kalau tersalah eja) objektif program nie adalah nak buat 2 sekolah nie jadi buddyz....!! yeay saya kawan awak....awak kawan saya....! huhuhu

so tugas aku adalah memantau, menolong, memberi idea, memberi motivasi, menjadi kakak yang baik, menjadi kakak fasi yang penyayang....hahahahahahaha suka-suka ati aku bagi nampak aku baik je kan! tapi dalam banyak-banyak aktiviti yang ada aku lemah aktiviti Explorace.....10 tahun tak lari, bila sekali kena lari aku demam aaar....

"TEROK!!!!"

hahaha aku tau...aku ngaku pun...nak wat camna.... tapi pape pun tambah tolak darab bahagi suma markah aktiviti kumpulan aku dapat number 3.......kumpulan aku wey....kumpulan aku! kumpulan aku!!!! hahahahah aku bangga!!

"mak kite cakap riak tuh dosa.....urmmmm"

ooops maaf....seronok cket jaa.....so macam biasa2 aku tak da gamba laaa....aku kan pe-snap gamba yang paling malas dalam dunia nie.....hahahaha tengok je laaa mana ada.....

Aktiviti bina umah pakai surat khabar ngan salotep jaaa....









hmpa nmpak dak kapal atas tuh....tuh aku yang wat....hahahahaha









 
last chekpoint masa explorace....malas kan aku....    dah nak habis bawu tangkap gamba















tempat ke-3 dimenangi oleh Nasisistik!! yeayyy!!
















haiiiishhhh!! geram tol aku!   peace2 luar kawasan nie....mengganggu tol...!



















nie namanya saja gatai tangkap gamba ngan budak2 comey.....hahahaha

















budak 2 owg nie jadi buddyz....aku lak jadi kakak angkat depa....hehehe aku jaaa yg hepi....

















NASISISTIK (aku tak pasti aar maksud dia..macam best??)

sooo minta maaf aku kan malas nak tangkap2 gamba nie.... kena lak bateri aku low....dah niat dah nak beli...tapi macam biasa laaa niat tanpa pembuatan....tu pasal jadi macam tuh.....jujo aku cakap aku enjoy sangat2.....best! bukan susah pun...jaga budak jaaa cuma ada laaa bebudak grup aku sengal-sengal alam cket.....susah nak bela...! tapi aku tak kisah....aku tima jaaa...nama pun nad cool hahahaha....so last word from me Hidup Mau Cool

p/s: sok nak exam plant systematic aku duk lagha kat sini...."wey hg nak mati ka sok haaa???" hehehe tau2.... aku tido2....cau luu....wasalam....




Thursday, 24 November 2011

Bila Aku Diam

ASSALAMUALAIKUM

apa maksud nya kalu aku diam?

1.  aku tak da mood...

2. aku stress.... 

3. banyak benda yang aku pikir....(padahal tak de penting pun, otak aku galak duk pikir)

4. aku tak mau join ngumpat (takot jadi fitnah)

5. aku perlukan ketenangan.....

6. mulut aku penat nak berkata-kata benda sia-sia (konon insaf laaa) hahaha

7. aku malas nak layan.....


apa patot anda lakukan??

dah aku tak layan tuh.... jangan laaa cakap lagi....aku tak larat laaa nak bagi respon.... dah aar kalu sembang aku jenis kena pandang muka....payah laaa kalu kena time aku malas kan....hahahhaha kang aku wat muka nyampah kang terasa lak.... aku asa bersalah cket kalu wat owg terasa nie....ehhhh ye ka?? hahaha ada aku kisah.....! aku perlukan ketenangan.....! bole bagi sedikit masa untuk aku?? terima kasih.....

Saturday, 12 November 2011

11/11/2011


"wey hang tak mo update entry masa 11/11/2011 ka? tarikh tuh cantek kan?"

yaaa memang laaa cantek tarikh tuh....kalu ada budak lahir tarikh nie...tak ke cantek num IC dia... 111111-10-5221 (eh tibe-tibe nampak mcm pelik).... huhuhu bukan aku tak nak wat entry masa ari tuu aku ada beberapa sebab nape aku tak update....

1. report lab myco aku bapak banyak lagi nak kena siapkan.... dah aaar pikir macam siput....lembab tol..!

2. aku anggap tarikh tuh hanya semata-mata tarikh...sama jaaa ngan tarikh-tarikh yang lain 10/11, 12/10, 6/7 tak de yang special pung....sama jaa kan kalu aku wat entry tarikh lain.... kalu aku wat tarikh tuh pun ada hg nak baca? tak kan....!

3. tak terpikir pun nak wat entry time tuh.....

4. tak de pape yang menarik pun aku nak kaitkan life aku ngan tarikh 11/11/2011...what i mean is aku tak da benda pun nak tulis....

5. Jadi menyampah lak...start detik 12 am penuh FBook ngan status sal tarikh nie...mcam2 disebut2 kan....tak kurang gak yang nikah masa nie...(jelez gak aaar, tarikh cantek)

tu laaaa antara sebab-sebab nya....hahaha sebab merepek kan....tapi ada aku kisah....ikut laa pendirian dan pemikiran wahai manusia-manusia suma....ntah aar tibe-tibe aku asa manusia2 taksub ngan tarikh nie....aku lak asa cool jaa....chilll aaar!! tarikh nie ada 24 jam jaaa...tapi kalu korang ada fakta yang menarik mengenai tarikh nie share aaar....ley gak aku tau asal suma owg syok sangat....ada something pelik berlaku kaa kan...macam best!! hahahaha 

anyway last word from me Hidup Mau Cool...wasalam....

Tuesday, 8 November 2011

5 Hari dan Aku

ASSALAMUALAIKUM

hai sahabat-sahabat aku.....!!! firstly tajuk siyezly tak ley blah....aku tak tau nak buh tajuk apa....anyway... 5 Hari dan Aku  nie berkisarkan perjalanan dan pengalaman aku di suatu tempat di Sarawak.... yang memerlukan ketahanan fizikal dan mental yang kental.....perrrrrhhhhh siot jer ayat.... hahaha sebenarnya aku ada field trip...KERJA LAPANGAN BERSEPADU  yang berlangsung selama 5 hari di hutan Matang.....mula-mula aku bajet macam duk hutan belantara laaa kan....cita kat mak aku bagai nak rak duk hutan (konon tak de line tepon bagai) hahaha tapi tempat tuh tak de laaa belantara sangat.....just fine.... macam tempat perkhemahan, perkhelahan, dan tempat nak kunjung sahabat2 hampa....Orang Utan hahahaha

"apa hg wat kat dalam tuh?" 

oooowh aku wat banyak benda....hari pertama masa nak bertolak cuma nak set up tempat jaaa....kemas tmpat tido, tolong sedia bahan kat pakcik masak.... hari kedua>>> kutip cendawan, hari ketiga>>>korek tanah ngan  kira rumput sambil tangkap serangga, hari keempat>>> redah hutan kena peluk pokok ngan jalan-jalan cari daun.... hari kelima>>> ada kuiz kenal pasti family pokok..... aku permudah jaaa apa benda aku nak wat....asas nya itu laa aku kena wat...pastuh nanti aku kena wat report lak.....adoyaaaaiiiiii....!!

"best tak??"

jujo aaar cakap kan.....best aaar....mula-mula sampai aku dah kasi lebam jari kaki aku....sampai sekarang tak hilang lagi kesan lebam uh....tempat uh cantik...ada sungai jernih....tapi aku tak mandi pun....main-main air ngan kaki jaaa.....

"okeh.....dah! aku tak nak dengar hg merapu lagi....ada gamba??" 

cit tol....ada gmba tapi tak banyak laaa....aku bukan jurugambar terlatih...malas nak snap2....mana yg ada je laaa k....
jalan nak ke sungai....




Sungai Rayu kot namanya....






abaikan manusia di situ....wat semak gamba jaaa...hahaha





cantek kan??






nie adalah bab Mycology






antara pemandangan.....








masa korek tanah....lubang tuh tak nampak sebab dipenuhi ngan Godfred.....








Kumpulan aku masa wat Bab Forest.....







kami kumpul Cendawan kat hutan....







Bujang Senang di Matang






kawan-kawan anda?? hahaha






masing-masing kalut nak ngadap nota....kena wat kuiz lak....








beautiful forest


okeh aar tuh gamba cket-cket.....hahaha sket betol....anyway....cuti seminggu nie aku dah kalut nk siapkan report ngn nak study untuk exam lak.....bajet macam 5 subjek tuh aku kena wat report sowang-sowang laaa kan...otak mu...!! hahaha kena wat dalam kumpulan aaar...mati aar wat sowang-sowang.....sekali sampel 30 40....naya tol...!! 

p/s: bapak lama nak update entry nie....3 kali laptop aku duk crash...!! menci.. !aku ringkas kan sebaik mungkin nie....! tau hampa bukan suka baca entry panjang-panjang huhuhu anyway last word from me Hidup Mau Cool.... Selamat Hari Raya Haji.....

Friday, 28 October 2011

Salah Aku Gak....!!

ASSALAMUALAIKUM

Hai......!! Mula-mula aku nak wish Hepi Deepavali pada yang meraikan perayaan ini.....!! yaaaaeeeeeyy!! tempat aku nie tak ramai yg Raya nie so tak da cuti untuk aritu....kelas seperti biasa.......................

Hari Deepavali jatoh pada ari Rabu.....dan pada ari Rabu aku ada kelas ko-kurikulum (Ko-Q)... jadi pada hari kejadian kami telah melakukan perjumpaan mengenai Projek besar yang akan kami lakukan.....Program Rakan Karib..... yang melibatkan antara sekolah Cemerlang dan Separa Cemerlang.... apa yang terjadi masa perjumpaan adalah.... attitude aku yang sangat layak disimbah air panas.....mula-mula aku asa.......

"Awat depa wat muka mcam tuh"

"Sesuka hati depa jaaa... ingat kami apa??"

"Gilaaa aaar dalam masa 2 hari kami boleh nak wat paaa...??!!"

"Salah kami ka kalau cos kami wat field work masa hampa nak wat program tuh??!"

Dan aku minta maaf sangat-sangat!!!!  aku asa bersalah pas aku luahkan pasaan aku ngan kata-kata....sebenarnya aku tak dapat nak join aktiviti program yang depa nak wat.....pada 2 Nov depa nak wat Servis Basuh Kereta untuk kutip dana bagi menampung perbelanjaan Projek Besar pada 19Nov.....ke dua2 program nie aku tak dapat nak join sebab Cos aku nak wat Field Work kat hutan....yang wat aku terasa adalah bila depa kata "TAK ADIL BAGI KAMI KERNA MEREKA TIDAK MELAKUKAN APA-APA TUGAS"  

okeh....!! Salah kami ka kalau masa hampa tentukan tarikh kebetulan kami ada field work yang melibatkan masa depan kami clash ngan hampa punya tarikh.....?! Salah kami ka kalau dah memang kami tak ley lari ngan field work tuh....?!  Itu bukan salah kami.....!!! tapi ada gak salah aku....aku ngaku aku salah.....aku tak take part masa kelas petang tuh....masa hampa duk discuss aku duk belakang wat tak tau......memang aku tak kan ada nnti.....dan still aku wat "bijak" jaaa kat atas dewan.....wat muka bloi mcm adek aku suka cakap.....okeh yang nie aku ngaku aku salah....AKU MINTA MAAAF SANGAT2..... dan aku bole agak sbb tuh hampa wat ayat mcam tuh....ayat tak puas hati tuh....Aku minta maaf sekali lagi.....

aku akan doakan yang terbaik masa program nanti.....moga hampa akan dapat capai objektif hampa....moga ari rabu nanti hampa akan dapat kumpol dana sebanyak mungkin.....

Wasalam....last word from me Hidup Mau CooL

Wednesday, 19 October 2011

Dari 19 ke 20

ASSALAMUALAIKUM

Tahniah kepada aku alhamdulilah dengan Izin Nya usia ku dah mencecah 20 tahun....... 

Hari nie hari jadi aku....

"ye kaaaa Selamat Hari Jadi..."

terima kasih.....ermmmmm wish ja ka hadiah tak da??

"ehem! ehem! aku tak mampu"

tak pe aku paham...... tapi aku nak belagak dengan hangg taun nie aku dapat banyak hadiah (lebih banyak dari sebelom2 nie)..... hehehe nak tengok??

"nak! nak! nak!.... hg dapat apa jaaaa?"

TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


nie laaaaaa hadiah nya....comey2 kan...arinie ari aku comey2...hahaha


nie tedy rumate, anis sy bagi....comey kan?? hampa ada?




burung nie marah kat aku laaaa...rumate aku kasi  gak....




nie kawan2 kelas aku bagi.....mira D ngan Tiyah....





nie paling best...!! handmade...tema: cute and pinky.....ermmmm my "favorite"  color...yeah rite....






kawan-kawan bilik aku nak sangat tengok aku pakai baju tido....so depa hadiahkan aku baju nie....


hang jelez tak wey?

"Untong laaa kawan-kawan ramai bagi hg hadiah...."

hehehe nie sebab aku sayang sangat2 kawan-kawan aku......walaupon aku lupa besday depa....ada gak yang ingat besday aku.....hampa laaa THE BEST!!!! 

p/s: kad besday tuh kawan aku nama Mira Jer yg wat kan....dia sangat suka jodohkan aku ngan kaler pink... sbb nya aku nie kan "suka" sangat ngan  warna pink.....(adoyai hilang ke"macho"an aku) hahahaha





Sunday, 16 October 2011

Sedap nya Bau.....

ASSALAMUALAIKUM

Hai rakan-rakan ku sekalian.....hampa tau dak yg aku sekarang dah sewa luar? Aku dah citer aritu kat post sini.... tp ada tak aku cakap jiran umah depan aku sapa..... well jiran umah depan aku nie budak-budak bujang yg belaja U yg sama dengan aku....ooopssss bujang(in englsh= single) ker?? hahaha xkisah laaa.... aku asa ramai ahli rumah nya....muka lain2 jaaa kalu terserempak....xksah laaa tuh.... kebanyakan budak-budak nie ada moto....aku tau pun sbb depa2 nie parking moto tempat sama dengan aku....kat bawah umah jer pun....dah kata jiran......xksah laaa kan!

done bout that..!! sekarang yg aku kisah....(xde laaa ksah mana sangat) jiran umah aku ne sokmo masak..... bangun pagi>>>masak, pukul 11>>>masak, petang pukul 2>>>masak, nak malam cket>>>masak.... dan seterusnya.....masak apa ntah aku pon tak tau......tp semestinya ada bau laaa....yg aku bau sokmo bau menumis..... untong laaa sapa dapat depa....rajin..... balik kelas jaaa terus masak....hahahaha segak2 lak tuh depa nie....untong laaa hai.....hahahaha

Aku asa kalau umah aku nie ada dapo.....musti aku pun sokmo masak....dalam pala otak aku nie....dah mcam-macam benda aku nak masak..... aku letey tiap-tiap ari makan tak da sayo...kalau ada dapo....tiap-tiap arie aku nak masak sayo.....sebab aku jaaa yg makan sayo....kawan-kawan aku lain tak suka sayo....depa ley masak benda lain....hahahaha 

p/s: aku teringin nak makan masak lemak cili api....tak pun asam pedas....tak kisah lauk apa...janji ada kuah tuh....mak rindu kat mak....!!!!

Whatever??!!



TERASA MAKIN TEROK TAHAP KE"MALAS"AN AKU





Selamat Hari Jadi..!!

ASSALAMUALAIKUM

Dengan ini aku nak ucapkan SELAMAT HARI JADI kepada sahabat ku ANIS KHALIDA.....(sebenarnya hepi belated besday)....hehehe hari jadi sahabat aku nie jatoh pada 13 Oktober tapi masa besday dia dulu aku tak wish pung.......hahahaha dia dah faham dah aku memang tak suka wish besday kat owg....(sebab aku selalu lupa) 

anyway kepada ANIS KHALIDA moga hidup mu diberkati ALLAH...dan berbahagia bersama D hehehehe last word from me Hidup Mau Cool...

p/s: huruf "I" kat keyboard aku nie dah stuck...kena force lebih cket nak tulis...bengang tol aku.....!!



Tuesday, 11 October 2011

Penyakit Kritikal

ASSALAMUALAIKUM

Sedaq tak sedaq dah nak mid sem dah....
dan nak exam mid sem....
dah stat banyak report kena buat....
dah stat ada assignment.....
dah nak hampir ngan field work.....

Pastu......

dah stat cuti raya Haji....
dah stat kena pulun siapkan report Field Work.....
kena tempoh saki baki exam mid sem.....

Pastu...... 

dah banyak gilew asignment.....
dah banyak kena study.....
dah nak dekat final exam....
dah nak cuti......

Aku????

perasaan MALAS aku dah membuak2 melanda dalam benak hati ku ini.....tolong nyah kau dari sini...(bajet macam pasaan tuh bole blah macam tu jaaaa!!) hahahaha

Saturday, 8 October 2011

Whatever??!!






TERASA MAKIN TEROK TAHAP KE"BANGANG"AN AKU!!










Saturday, 1 October 2011

Sem baru! Tahun baru!

ASSALAMUALAIKUM

Aku saja nak gitau yang aku dah masuk sem baru....sem ke 3...pada tahun aku yang ke 2....dah puas cuti 4 bulan, aku balik kampus ngan semangat baru.... nak naik pointer sem nie...(tiap-tiap sem aku azam gitu) well sem kali nie sway cket! sebab nya aku dah kena sewa luar...bapak belanja bnyak gilew...stress tol aku...umah sewa jaa dah makan RM 100...makan lagi....duit PTPTN bape jaa....banyak wey belanja....

Aku sewa umah flat kongsi 11 orang....hahaha 11 orang banyak tak?? okeh aku jujo aku rasa jumlah nie ramai....tapi aku tak kisah sebab harga sewa dapat kurang yer tak?? hehehehe ayah aku pon suka...!! sebab aku tak yah nak pau duit dia tiap-tiap bulan....

Tiap-tiap ari aku pi kelas ngan bas....wey...!!! satu fakta yang aku nak kongsi disini ialah....U aku ada banyak bas....tapi.......banyak bas gak yang x digunakan...atas alasan rosak....bangsal bas gilew punyew panjang....sume2 bas tuh rosak...*tooooot*toooooot! korang bayang kan je laaa student sewa luar punya laa ramai...(pakat-pakat kena tendang) pastuh budak-budak nie nak pi kelas pakai bas yang sama....pernah satu ketika aku rasa bas tuh macam lauk sardin yang kering kuah..padat gilew!! nasib baik ada abg-abg hensem dalam bas tuh sekali....tak asa nak ngamuk sangat....hehehehe (maintain gatai) 

Kelas aku lak macam biasa....kali nie aku ambik subjek teras jaaa..pastuh tambah ngan subjek ko-ko....subjek ko-ko aku?? Kesukarelawanan Selangkah ke Menara Gading.... masyuk tak?? bangga tak?? hehehe tolong laa ngaku yer...!! aku folow kawan aku jer nie...mcm best gak ko-ko nie...cuma aku asa agak tersisih sebab aku ada masalah nak komunikasi....aku sway cket aar bab-bab nak sembang ngan owang2 kat sini...tak pham....huhuhu

tu je laaa wey...aku pon tak tau nak taram apa lagi.....duk library pon macam sia-sia jaa...sampai malam aku lepak kat sini...apa pun tarak....cau wey...last word Hidup Mau Cool....salam...

Sunday, 4 September 2011

K.E.N.A.N.G.A.N.I.N.D.A.H.K.A.M.I part 2

ASSALAMUALAIKUM

Korang-korang sume....!! korang-korang sume tau tak yg cik yah hepi sangat semalam tau....sampai tak sempat nk on9 pon.... penat sangat beraya yer..hehehe

emmmm u ols nak tau tak semalam we ols ada buat reunion kat Kangar....makan ayam....ayam die punye laa gedabak...aku nak makan yg sepotong pon jenuh hahahaha....anyway we ols tak kisah laa kan sal ayam tu....yg penting we ols hepi okeh...really! really! really! hepi....!! Sapa yg tak hepi lepas jumpa membe-membe lama...dapat gather macam tuh....sah orang tuh memang tak disayangi masa dolu-dolu..hahahaha daaaaa ada cik yah kisah kaa, kan yg penting cik yah memang hepi gila bak punyer....!!!

Macam biasa laaa kan cik yah laaa jadi driver sejati....jempot membe-membe.... then drive gi restoran itu.... macam biasa lelaki-lelaki memang pantas dan efisyen kalu bab-bab makan nie...of koz laaa they ols sampai dulu....sampai-sampai jer kat kedai makan tuh...terkejut mak tau..!!  xsangka laa cikyah laki ramai gitu, sampai 9 orang.... mana tak nye geng ladies( termasuk laa cikyah,, ladies jugak laaa hehehe) ada 4 owg jak.... dah makan ayam 2 ketul ngan sayoq ( kenyang sangat dah tu pon) apa lagi u ols *klik *klik laaa posing sana posing sini....picture2 laaa u ols....

u ols tengok laaa ayam die....kenyang tau cikyah...


dari kiri namanya mazwani, siti, syed, nabehan, don, yg blakang dolu we ols panggil ustad din...


ladies in da house....


u ols...!! nie laa guyz yg datang... ada yg berminat ker? cik yah kasi tau nama yer... dari  jejaka berbaju hitam namanya  akif, din, amir, shohel, nabehan, wan mansor, amir akmal....

keseluruhan nya ini laaa yang datang....tapi time nie akif tak datang lagi....

cukop tak u ols gamba-gamba cikyah tunjuk nie....kalu tak cukop turun bawah lagi... ada gamba kapel  lak....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



nie namanya chemistry kapel


nie namanya Sweet kapel


nie namanya Dari Dulu Sampai Sekarang kapel??


U ols semua...!! kalu u ols berkenan yang mana2 dalam gambar kapel diatas...uols jngan laaa frust kata "alaaaa dah ada pakwe kaaa" atau u ols nak cakap "cit..! aku asa aku padan lagi ngan mamat tuh" jangan okeh...tu just gamba jaaa...xde pape relation pon....saja cikyah nak wat panas jaa!! 


lepas makan ayam we ols gi beraya lak.... dimulakan dengan rumah syed syaqiel....then umah Fatin....pastuh yg ladies gi umah Jun kawan we ols....Jun dah dapat cute baby girl masa bulan posa arituh....nama nya cikyah tak pasti eja camna tapi asa nya Eeidriana Batrisya comey sangat...tapi xde laaa gamba baby....tak sempat nak tangkap....gamba tu lari... ~~ermmmm nad lawak ko tak lawak laaa~~ fine xkisah laa kan kalu tak lawak....okeh u ols layan gamba lagi kay....


we ols rasa we ols lawa....hahahaha


tadaaaaaaa....!!!!  Kami sangat Seronok....!!


okeh laaa u ols itu jaaa untuk kali nie....kalu ada apa-apa benda lagi cikyah cita laaa....and kalu ada yang rasa cikyah sangat "whateva" kali nie (sambil tangan kat bahu) cikyah minta maap iyer....hehehe Selamat Hari Raya uols....!! last word from me Hidup Mau Cool.....

Friday, 2 September 2011

Raya kat Atas Jalan

ASSALAMUALAIKUM

Selamat Hari Raya aku ucapkan pada semua..... 

Sehari sebelum raya:

Mak: abak dapat cuti 2 hari, raya pertama ngan raya ke-2..... kita balik laaa... gi pack baju,  petang-petang kang abak balik kita bertolak laaa...

waaaah dengar macam seronok kan...dapat cuti ley balik kampung hari tu.... aku pon semangat pack baju...isi baju kurung...gosok tudung....kemas barang-barang semua... wat ucapan dalam blog, hahaha tapi aku ingat panas sampai ke petang tapi hujan ribut di tengahari.... atas sebab tertentu rancangan dibatalkan!! 


Pagi Raya Pertama:

Aku: mak hari nie apa plan?? kita duk rumah tengok TV jew laaa yer? hehehe
Abak: Kita balik kampung hari nie.... 
Aku n Brothers: Jadi balik kampung??? YEAAAAAAAAAAAYYYY!!!

Kami pon siap-siap bagai nak balik kampung.... ayah cek keta... mak setel semua...simpan balik ketupat, rendang, kuih raya balik....aku dan adik-adik simpan beg dalam keta.....kami sedia..!! 

Gilir-gilir aku ngan ayah aku bawa keta sampai negeri sembilan...raya pertama kami raya kat negeri sembilan dulu....bertolak pukol 11 pagi dan sampai negeri sembilan dalam pukol 6 petang.... malam nya kami semua gi raya kat rumah pak sedara blah ayah aku laaa...

Raya Kedua:
Raya ke-2 kami beraya kat kay el lak.... tapi lepas kami beraya kat area negeri sembilan laaa...ada lagi umah sedara mara tak pi....bapak aku adek beradek ramai....13 owg wey....mana yang sempat je laaa...hehehe pastuh bertolak gi rumah nenek blah mak....patotnya kami balik perlis raya ke-2 tapi bapak aku sengaja tambah cuti so raya ke-3 bawu balik perlis.....

Raya Ketiga:
Dah beraya kat kuala lumpur kami pon pulang ke Perlis....gerak awal... pukul 11 pagi bertolak....jadi nak dijadikan cerita sampai negeri perak...mak aku pon ajak pi Cameron Highlands sebab awal lagi kalau nak balik rumah pon...mak aku nak shopping sayur-sayur....hahahah mencari sampai cameron.... pastuh kan aku dapat drive keta dari bandar ipoh sampai kampung Raja area cameron.... aku tak sangka lak... sbb aku bab-bab drive kawasan berbukit aku fail...Alhamdulilah selamat sampai...tapi selebihnya sampai Tanah Rata bapak aku laaa drive.... aku pon bukan yakin ngat..hehehe

Jadi nya selepas itu ini...kami sampai rumah pukol 1 pagi....seronok raya tahun nie.... tapi kelam kabut cket laaa...sebab nak kejar masa....bapak aku cuti tak lama...tak macam tahun-tahun lepas...bapak aku cuti lama....anyway..duit raya pon banyak.. hehehe dan tak lama lagi aku pun nak balik sarawak daaa... kejap jer asa... huhuhu

p/s: sapa-sapa yang tau aku ley minta tolong sapa 8/9 nanti masa aku nak balik kuching kasi contact aku tau....aku nak minta tolong jempot aku kat airport then folow aku ambik moto.....