Saturday, 8 September 2012

Its The Last Time I'm Doing This

Do u ever feel that everything that you do maybe the last time you doing it.

"Alaaaa mak nie last kakyah dapat makan masakan mak! pasnie tak de daaa"

"yelaaaa ayoy arinie last pun hang nak kaco2 aku.. pasnie aku tak de daaa"

"eeh Adiib taknak salam kakyah kaa? kakyah nak balik daa... tak jumpa daa kakyah pas nie.."

how are they feel if the word "tak de daaa" means gone....like really gone forever...??

And how u feel, if one day u realize it is your last time doing it....

Last dapat makan masakan mak....

Last bergurau senda ngan adek beradek...

Last dapat luangkan masa dengan family....

What are you going to do?? If.......

suddenly..... 

you not feeling well....

because you get fever... a really bad fever... you feel weak, your mouth dry, and after one stage you don't recognize people around you... You feel your chest going to rip off... it so hurt inside you... 

at this moment... you imagine what have you done in your life.... 

"wey dah pukul 3pm daaa... tak Zohor lagi nie..."

"ermmm takyah laa baca Quran lagi, sok je laa sambung, aku dah ngantuk"

"ish balik laaa tajuk tazkirah nie aku tau daaa..."

"Gila hot mamat nie....! body cantek siot...!"

"Hg tau dak semalam aku nampak anak Temah duk dating kat bawah pohon kelapa, pastuh tibe-tibe jatuh buah nyok kat atas kepala pakwe dia...hahaha tuu laaa wat maksiat je tau, padan muka"

but you not realize that you also doing maksiat in your life... you fill your life with useless thing... and now your life going to the end... you going to leave the world...

"Ya Allah aku tak bersedia lagi... banyak dosa aku buat... aaaaargh aku tak solat lagi... Quran aku tak khatam lagi... aku banyak wat salah kat orang...."


 Now nothing you can do... its too late................

Friday, 20 July 2012

2 Bulan Di Jabatan Pertanian Perlis

ASSALAMUALAIKUM

fuuuuh! fuuuuuuh! fuuuuuuuuuh! waaaaa  tebal habuk nie..kena lap2 dulu...
lama nyaaaaa tak bercerita... senyap bukan maknanya tiada apa yang berlaku...banyak sangat benda jadi... tapi ntah nape saat aku bukak nak bercerita... jari-jari aku tidak memberi kerjasama yang baik... hahaha skema siot ayat..! done!

kita skip kisah2 ngayat hati yang terjadi kat aku sebelom2 nie...well tak de laaa ngayat hati sangat... saja nak wat terok! kita teruskan kisah ini dengan cerita sekarang..! kini..!

DI MANA AKU SEKARANG?

saat aku menaip nie aku dalam bilik bos... depan komputer dia..hahaha dia tak de dia pi tengok bendang....tapi secara umum sekarang aku ada kat PERLIS..di rumah mak ayah aku... well budak U cuti sem 3 bulan...dan sem 4 nie aku ada praktikal atau kami panggil latihan industri... dan kemudian nya cuti selama 2 bulan digunakan untuk melaksanakan latihan industri ini.... demi ingin berada hampir dengan keluarga... aku pon memilih untuk lakukan di Jabatan Pertanian Negeri Perlis...

stakat nie dah genap 4 minggu aku berpraktikal... dan 2 kali juga aku bertukar unit... aku dah ditetapka untuk bertukar unit setiap 2 minggu...waaaaaaa!! dah sebulan laaa aku kat sini... ada lagi sebulan...woooowwwww!! kjap nya..! hahahaha

unit pertama aku ada lah  unit Pembangunan...masa aku kat unit nie...apa yang aku belajar adalah menguruskan 2 orang perkerja.... aku di berikan 2 orang perkerja dan arah laaa perkerja nak wat apa... gempak dak?? tak dan pa peee aku dapat pekerja...hahaha bukan wat apa pon kemas2 nursery je laa... start kul 9am kul 12pm balik laaa... pukul 10 am minum lepak sampai kul 11am...hahaha terbaek ada bos mcm aku...

dah seminggu lepak dekat nursery aku pi laa wat KAHWIN POKOK aku jadi tok kadi untuk pokok Mempelam harum manis... kat sini kahwin pokok harum manis dengan pokok ribu... aku tengah cita sal nama pokok mempelam kat perlis nie taau... takyah laa nak wat muka kerot mcm tuh...hahaha okeh2 pelam is manggo...okeh ? manggo...mangga... adoyai laaa.... pokok induk nya ialah pokok ribu... Pokok Mangga Ribu nie pokok nya jenis rendah dan buah nya tumbuh berimbun...manakala pokok original harum manis jenis pokok nya tinggi dan kemudian nya susah nak ambik buah...jadi bila pokok ribu kahwin dengan jenis harum manis...senang cita hasil pokok itu akan jadi rendah, rimbun dan buah nya jenis harum manis...

paham ka apa yang aku carot nie?? okeh tak paham tak pe...nnti aku buh gamba... sekarang tak de laa gamba nya lagi... aku belajar kahwin pokok dengan PAK LONG...dia berpengalaman... sehari dia ley dapat 100 pokok..mula kahwin dari pukul 8am sampai laa 12 pm... pastuh kan hampa nak tau dak?? untong kije nie...  kalau pokok yang hampa kahwinkan menjadi... satu pokok tuh harga nya RM3... kalau sehari hampa rajin dapat 100pokok... kira sendiri laaa kalau hmpa kahwin pokok sebulan... pokok memang sentiasa akan di bawa untuk di kahwinkan sebab permintaan tinggi,,,andai semua pokok hampa kahwin kan tuh jadi?? woooooow kan! senang cita...kije rajin...ikhlas... buat elok2... rezeki murah... 

dah kahwin tuh pas 21 hari bawu boleh tengok hasil...kena banyak2 sabar laaa...hehehe seminggu aku duk kahwin pokok jaa..lenguh tangan wey...aku satu hari dapat dalam 30 pokok jaaa...kalau aku wat sungguh2 laaa dari jam 8am-12pm....faktor nya pisau aku tak tajam... tumpol beb... kalau tak tajam susah nak ambik mata tunas dari batang harum manis...tebal batang dia... kena pakai batang yang tak terlalu tua dan muda...sedang-sedang... mcm na nak tau?? tengok warna... dalam hijau gelap mcm tuh molek laa... dan yang penting tak ley kahwin masa cuaca basah... nanti luka induk masuk air... tak jadi laa kalau paksa gak time basah2...tak ley kena air... jadi disebabkan cuaca tak menentu... kalau hujan aku tak daa laa kije... langut jaaa kat nursery pelam tuh... layan movie... total 2 minggu.... bilangan hari  yang precious cuma 5hari jer kot... yang lain-lain tak de makna.. aku duk layan korea... habis laaa drama korea aku layan cket2 kat tmpat kije...

takat nie dulu laaa nnti aku cita lagi... aku asa bos aku nak mai dah... tapi aku nak kasi laa cket input aku dapat...

PELAJARAN YANG DIPEROLEH : 

1.  Sebagai ketua, anda perlu merancang kerja dengan sebaiknya...kalau takde (pergi kursus) bole kot kasi arahan kat org lain untuk sampaikan...

2. Time management sangat penting... setiap saat itu berharga... maksudnya kalau kije trim pokok cket pastuh rehat sejam tak patot laaa..>>> aku kena ari tu... hahaha

3. kalau nak kahwin pokok pastikan...
         - pisau amat tajam
         - cuaca cerah
         -pokok induk tak luka terok sangat
         - ada kawan nak sembang atau lagu-lagu.. hahaha bosan wey duk cakap ngan pkok jaa..hehehe

4. bawa laaa sebarang hiburan in case pada hari-hari itu, tak de kerja nak buat... jenuh nak tunggu sampai petang bawu boleh balik...

5. nie penting... dalam nie... pastikan keluar parking dengan hati-hati... >>>nasib aku tak kena bayaq suma...wakakakaka

thats all from me..last word Hidup Mau CooL


Tuesday, 26 June 2012

ASSALAMULAIKUM

aku laaa manusia paling tak guna dalam dunia nie...! thats all from me Thank You...!!

Thursday, 31 May 2012

Ditujukan khas kepada Hampa! Awak! Kamu! Anda! dan Kalian nya!

ASSALAMUALAIKUM!!

ketika aku tekun siapkan report Plant breeding aku, sambil layan HotFM aku terdengar satu lagu nie...lalu jari jemari ku pantas menaip tajuk lagu ini di youtube... dan hasilnya aku tujukan kepada semua yang berkenaan...
~tetiba rasa macam ramai jaaa~
hehehehehe
video



Aku suka dia
Tapi aku tak tahu untuk
Bilang kepadanya bila aku suka 
Jatuh cinta kepadanya

Dia cinta yang pertama
Dia yang bisa membuat aku
Merasa deg-degan berdebar di dada
Diam saat mengingatnya


Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya 
Kalau aku mau menjadi kekasihnya


Aku yakin diriku
Nanti pasti membuatnya
Suka kepadaku cinta kepadaku
Dan kita akan jadian


Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya 
Kalau aku mau menjadi kekasihnya

note: to MA, AM, PS, Kartun


Tuesday, 29 May 2012

Hepi Burpday Adek Moto...!!

ASSALAMUALAIKUM

setelah puas aku maki hamun last entry, entry ari nie kembali dalam mood yang lebih tenang...malah mood paling gembira aku rasa...tapi tak de gembira melampau laaa... sebelum apa-apa aku nak minta maaf pada kawan aku... Mira Jer... birthday dia jatuh sehari sebelum besday Adek Moto... dan aku tak pasan langsung bahawa hari tersebut adalah hari jadi  beliau...

"wahai sahabat, hamba sincerely minta maaf yaaa, kerana tak dapat nak memberi apa-apa pada anda... dah laaa tuh wish pun idak...maaf sangat-sangat" 
~damn! rasa bersalah gilew..~

Kembali pada isu yang ingin di ceritakan hari nie..iaitu... kisah Adek Moto...

Siapa Adek Moto??
aku pertama kali jumpa adek moto dekat tempat parking moto depan Fakulti aku... pertama kali nampak, takde pa pe sangat, sekilas pandang sahaja....Dan aku sangka beliau adalah dari Fakulti Kejuruteraan, tahun dua....kisah ini berterusan pada hari yang sama berlainan waktu jumpa lagi... kali nie bawu jelas rupa beliau... kebetulan moto kawan aku tak dapat nak hidup... owg perlis kata tak ley nak start... dah cuba banyak kali tendang tongkat start tuh..tak ley hidop juga.... masa nie laaa adek moto tibe.... aku pun bersuara laaa...

" adek! boleh tengok-tengok moto nie tak? (sambil menunjukkan pada moto yang berkenaan)"

dan dia mampir... tengok-tengok...dan senyum.. ^_^

"eeh maaf laaa saya pun tak tau sangat bab-bab moto nie...xley hidup ke?"

aku pun respon laaa 

"aok... tak ley hidup.." 

dalam hati

kalau boleh hidup dah lama budak nie balik... hahaha

kelihatan dia duduk kt ats moto dia yang berada di belakang moto rosak itu... macam cuba menghubungi seseorang, memandangkan dia asyik main-main tepon sahaja...dan kisah ini tamat bila budak kelas aku yang giant tuh start dengan sekali tendangan sahaja.... dan takkan aku nak berlama-lama di situ lagi... terus laaa balik....

dalam perjalanan balik.... terasa COMEY NYA BILA DIA SENYUM... hahahaha perasaan ini bersarang dalam hati aku untuk beberapa lama....dengan sangkaan dia pelajar FK tahun dua....

pada suatu hari, sangkaan itu telah meleset dengan dasatnya... kebetulan pada satu hari, kawan aku tunjuk-tunjuk gamba budak-budak kelas nya...dan..................

"eeeeh nape adek moto ada kat situ??"

Damn! dia budak fakulti aku rupanya tapi berlainan kos...alaaaaahai... Damn! dia sebenarnya tua dua tahun dari aku!  yakin jaaa panggil adek.... Damnest thing ever, dia dah nak graduate tahun nie....waaaaaaaaaa!!!! jadi nie laaa sem terakhir aku nak tengok dia pun.... kawan aku pun bagitau laaa besday dia sekian-sekian tarikh...dan juga menambah cadangan supaya aku kasi kad.... dan oleh sebab itu benda ini pun terjadi....

Aku jahit sendiri benda nie...pakai kain kawan aku...wakakaka





dan juga bersama sekeping kad yang di buat bersama housemate aku.... dia tolong lukis bagi...





Benda nie aku kasi sehari sebelum besday dia...sebab tuuu ada in advanced....









nak tulis ucapan pun terasa malu.... tak guna tol aku nie....


dan misi untuk menyampaikan benda nie aku serahkan pada housemate aku....aku suruh dia pi letak dalam raga moto adek moto...wakakaka jadi disebabkan cuaca tak menentu akhirnya benda-benda nie di bungkus dalam rupa sebegini.....






dan berakhir laaaa kisah aku dan adek moto.... dia bukan sapa-sapa pun untuk aku...tapi ngegeh juga nak jahit key chain bagi....sabaq je laaa... sekali seumur hidup jaaa aku nak kasi hadiah kat org yang tak kenal aku....wakakaakaa.... anyway to him moga berjaya graduate sem nie juga... saya berani nak buat sebab anda akan graduate tahun nie dan takkan ada lagi sem depan....selamat cket asa...! hehehehe

so last word from me Hidup Mau CooL....!!!