Saturday, 8 September 2012

Its The Last Time I'm Doing This

Do u ever feel that everything that you do maybe the last time you doing it.

"Alaaaa mak nie last kakyah dapat makan masakan mak! pasnie tak de daaa"

"yelaaaa ayoy arinie last pun hang nak kaco2 aku.. pasnie aku tak de daaa"

"eeh Adiib taknak salam kakyah kaa? kakyah nak balik daa... tak jumpa daa kakyah pas nie.."

how are they feel if the word "tak de daaa" means gone....like really gone forever...??

And how u feel, if one day u realize it is your last time doing it....

Last dapat makan masakan mak....

Last bergurau senda ngan adek beradek...

Last dapat luangkan masa dengan family....

What are you going to do?? If.......

suddenly..... 

you not feeling well....

because you get fever... a really bad fever... you feel weak, your mouth dry, and after one stage you don't recognize people around you... You feel your chest going to rip off... it so hurt inside you... 

at this moment... you imagine what have you done in your life.... 

"wey dah pukul 3pm daaa... tak Zohor lagi nie..."

"ermmm takyah laa baca Quran lagi, sok je laa sambung, aku dah ngantuk"

"ish balik laaa tajuk tazkirah nie aku tau daaa..."

"Gila hot mamat nie....! body cantek siot...!"

"Hg tau dak semalam aku nampak anak Temah duk dating kat bawah pohon kelapa, pastuh tibe-tibe jatuh buah nyok kat atas kepala pakwe dia...hahaha tuu laaa wat maksiat je tau, padan muka"

but you not realize that you also doing maksiat in your life... you fill your life with useless thing... and now your life going to the end... you going to leave the world...

"Ya Allah aku tak bersedia lagi... banyak dosa aku buat... aaaaargh aku tak solat lagi... Quran aku tak khatam lagi... aku banyak wat salah kat orang...."


 Now nothing you can do... its too late................

Friday, 20 July 2012

2 Bulan Di Jabatan Pertanian Perlis

ASSALAMUALAIKUM

fuuuuh! fuuuuuuh! fuuuuuuuuuh! waaaaa  tebal habuk nie..kena lap2 dulu...
lama nyaaaaa tak bercerita... senyap bukan maknanya tiada apa yang berlaku...banyak sangat benda jadi... tapi ntah nape saat aku bukak nak bercerita... jari-jari aku tidak memberi kerjasama yang baik... hahaha skema siot ayat..! done!

kita skip kisah2 ngayat hati yang terjadi kat aku sebelom2 nie...well tak de laaa ngayat hati sangat... saja nak wat terok! kita teruskan kisah ini dengan cerita sekarang..! kini..!

DI MANA AKU SEKARANG?

saat aku menaip nie aku dalam bilik bos... depan komputer dia..hahaha dia tak de dia pi tengok bendang....tapi secara umum sekarang aku ada kat PERLIS..di rumah mak ayah aku... well budak U cuti sem 3 bulan...dan sem 4 nie aku ada praktikal atau kami panggil latihan industri... dan kemudian nya cuti selama 2 bulan digunakan untuk melaksanakan latihan industri ini.... demi ingin berada hampir dengan keluarga... aku pon memilih untuk lakukan di Jabatan Pertanian Negeri Perlis...

stakat nie dah genap 4 minggu aku berpraktikal... dan 2 kali juga aku bertukar unit... aku dah ditetapka untuk bertukar unit setiap 2 minggu...waaaaaaa!! dah sebulan laaa aku kat sini... ada lagi sebulan...woooowwwww!! kjap nya..! hahahaha

unit pertama aku ada lah  unit Pembangunan...masa aku kat unit nie...apa yang aku belajar adalah menguruskan 2 orang perkerja.... aku di berikan 2 orang perkerja dan arah laaa perkerja nak wat apa... gempak dak?? tak dan pa peee aku dapat pekerja...hahaha bukan wat apa pon kemas2 nursery je laa... start kul 9am kul 12pm balik laaa... pukul 10 am minum lepak sampai kul 11am...hahaha terbaek ada bos mcm aku...

dah seminggu lepak dekat nursery aku pi laa wat KAHWIN POKOK aku jadi tok kadi untuk pokok Mempelam harum manis... kat sini kahwin pokok harum manis dengan pokok ribu... aku tengah cita sal nama pokok mempelam kat perlis nie taau... takyah laa nak wat muka kerot mcm tuh...hahaha okeh2 pelam is manggo...okeh ? manggo...mangga... adoyai laaa.... pokok induk nya ialah pokok ribu... Pokok Mangga Ribu nie pokok nya jenis rendah dan buah nya tumbuh berimbun...manakala pokok original harum manis jenis pokok nya tinggi dan kemudian nya susah nak ambik buah...jadi bila pokok ribu kahwin dengan jenis harum manis...senang cita hasil pokok itu akan jadi rendah, rimbun dan buah nya jenis harum manis...

paham ka apa yang aku carot nie?? okeh tak paham tak pe...nnti aku buh gamba... sekarang tak de laa gamba nya lagi... aku belajar kahwin pokok dengan PAK LONG...dia berpengalaman... sehari dia ley dapat 100 pokok..mula kahwin dari pukul 8am sampai laa 12 pm... pastuh kan hampa nak tau dak?? untong kije nie...  kalau pokok yang hampa kahwinkan menjadi... satu pokok tuh harga nya RM3... kalau sehari hampa rajin dapat 100pokok... kira sendiri laaa kalau hmpa kahwin pokok sebulan... pokok memang sentiasa akan di bawa untuk di kahwinkan sebab permintaan tinggi,,,andai semua pokok hampa kahwin kan tuh jadi?? woooooow kan! senang cita...kije rajin...ikhlas... buat elok2... rezeki murah... 

dah kahwin tuh pas 21 hari bawu boleh tengok hasil...kena banyak2 sabar laaa...hehehe seminggu aku duk kahwin pokok jaa..lenguh tangan wey...aku satu hari dapat dalam 30 pokok jaaa...kalau aku wat sungguh2 laaa dari jam 8am-12pm....faktor nya pisau aku tak tajam... tumpol beb... kalau tak tajam susah nak ambik mata tunas dari batang harum manis...tebal batang dia... kena pakai batang yang tak terlalu tua dan muda...sedang-sedang... mcm na nak tau?? tengok warna... dalam hijau gelap mcm tuh molek laa... dan yang penting tak ley kahwin masa cuaca basah... nanti luka induk masuk air... tak jadi laa kalau paksa gak time basah2...tak ley kena air... jadi disebabkan cuaca tak menentu... kalau hujan aku tak daa laa kije... langut jaaa kat nursery pelam tuh... layan movie... total 2 minggu.... bilangan hari  yang precious cuma 5hari jer kot... yang lain-lain tak de makna.. aku duk layan korea... habis laaa drama korea aku layan cket2 kat tmpat kije...

takat nie dulu laaa nnti aku cita lagi... aku asa bos aku nak mai dah... tapi aku nak kasi laa cket input aku dapat...

PELAJARAN YANG DIPEROLEH : 

1.  Sebagai ketua, anda perlu merancang kerja dengan sebaiknya...kalau takde (pergi kursus) bole kot kasi arahan kat org lain untuk sampaikan...

2. Time management sangat penting... setiap saat itu berharga... maksudnya kalau kije trim pokok cket pastuh rehat sejam tak patot laaa..>>> aku kena ari tu... hahaha

3. kalau nak kahwin pokok pastikan...
         - pisau amat tajam
         - cuaca cerah
         -pokok induk tak luka terok sangat
         - ada kawan nak sembang atau lagu-lagu.. hahaha bosan wey duk cakap ngan pkok jaa..hehehe

4. bawa laaa sebarang hiburan in case pada hari-hari itu, tak de kerja nak buat... jenuh nak tunggu sampai petang bawu boleh balik...

5. nie penting... dalam nie... pastikan keluar parking dengan hati-hati... >>>nasib aku tak kena bayaq suma...wakakakaka

thats all from me..last word Hidup Mau CooL


Tuesday, 26 June 2012

ASSALAMULAIKUM

aku laaa manusia paling tak guna dalam dunia nie...! thats all from me Thank You...!!

Thursday, 31 May 2012

Ditujukan khas kepada Hampa! Awak! Kamu! Anda! dan Kalian nya!

ASSALAMUALAIKUM!!

ketika aku tekun siapkan report Plant breeding aku, sambil layan HotFM aku terdengar satu lagu nie...lalu jari jemari ku pantas menaip tajuk lagu ini di youtube... dan hasilnya aku tujukan kepada semua yang berkenaan...
~tetiba rasa macam ramai jaaa~
hehehehehe



Aku suka dia
Tapi aku tak tahu untuk
Bilang kepadanya bila aku suka 
Jatuh cinta kepadanya

Dia cinta yang pertama
Dia yang bisa membuat aku
Merasa deg-degan berdebar di dada
Diam saat mengingatnya


Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya 
Kalau aku mau menjadi kekasihnya


Aku yakin diriku
Nanti pasti membuatnya
Suka kepadaku cinta kepadaku
Dan kita akan jadian


Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya 
Kalau aku mau menjadi kekasihnya

note: to MA, AM, PS, Kartun


Tuesday, 29 May 2012

Hepi Burpday Adek Moto...!!

ASSALAMUALAIKUM

setelah puas aku maki hamun last entry, entry ari nie kembali dalam mood yang lebih tenang...malah mood paling gembira aku rasa...tapi tak de gembira melampau laaa... sebelum apa-apa aku nak minta maaf pada kawan aku... Mira Jer... birthday dia jatuh sehari sebelum besday Adek Moto... dan aku tak pasan langsung bahawa hari tersebut adalah hari jadi  beliau...

"wahai sahabat, hamba sincerely minta maaf yaaa, kerana tak dapat nak memberi apa-apa pada anda... dah laaa tuh wish pun idak...maaf sangat-sangat" 
~damn! rasa bersalah gilew..~

Kembali pada isu yang ingin di ceritakan hari nie..iaitu... kisah Adek Moto...

Siapa Adek Moto??
aku pertama kali jumpa adek moto dekat tempat parking moto depan Fakulti aku... pertama kali nampak, takde pa pe sangat, sekilas pandang sahaja....Dan aku sangka beliau adalah dari Fakulti Kejuruteraan, tahun dua....kisah ini berterusan pada hari yang sama berlainan waktu jumpa lagi... kali nie bawu jelas rupa beliau... kebetulan moto kawan aku tak dapat nak hidup... owg perlis kata tak ley nak start... dah cuba banyak kali tendang tongkat start tuh..tak ley hidop juga.... masa nie laaa adek moto tibe.... aku pun bersuara laaa...

" adek! boleh tengok-tengok moto nie tak? (sambil menunjukkan pada moto yang berkenaan)"

dan dia mampir... tengok-tengok...dan senyum.. ^_^

"eeh maaf laaa saya pun tak tau sangat bab-bab moto nie...xley hidup ke?"

aku pun respon laaa 

"aok... tak ley hidup.." 

dalam hati

kalau boleh hidup dah lama budak nie balik... hahaha

kelihatan dia duduk kt ats moto dia yang berada di belakang moto rosak itu... macam cuba menghubungi seseorang, memandangkan dia asyik main-main tepon sahaja...dan kisah ini tamat bila budak kelas aku yang giant tuh start dengan sekali tendangan sahaja.... dan takkan aku nak berlama-lama di situ lagi... terus laaa balik....

dalam perjalanan balik.... terasa COMEY NYA BILA DIA SENYUM... hahahaha perasaan ini bersarang dalam hati aku untuk beberapa lama....dengan sangkaan dia pelajar FK tahun dua....

pada suatu hari, sangkaan itu telah meleset dengan dasatnya... kebetulan pada satu hari, kawan aku tunjuk-tunjuk gamba budak-budak kelas nya...dan..................

"eeeeh nape adek moto ada kat situ??"

Damn! dia budak fakulti aku rupanya tapi berlainan kos...alaaaaahai... Damn! dia sebenarnya tua dua tahun dari aku!  yakin jaaa panggil adek.... Damnest thing ever, dia dah nak graduate tahun nie....waaaaaaaaaa!!!! jadi nie laaa sem terakhir aku nak tengok dia pun.... kawan aku pun bagitau laaa besday dia sekian-sekian tarikh...dan juga menambah cadangan supaya aku kasi kad.... dan oleh sebab itu benda ini pun terjadi....

Aku jahit sendiri benda nie...pakai kain kawan aku...wakakaka





dan juga bersama sekeping kad yang di buat bersama housemate aku.... dia tolong lukis bagi...





Benda nie aku kasi sehari sebelum besday dia...sebab tuuu ada in advanced....









nak tulis ucapan pun terasa malu.... tak guna tol aku nie....


dan misi untuk menyampaikan benda nie aku serahkan pada housemate aku....aku suruh dia pi letak dalam raga moto adek moto...wakakaka jadi disebabkan cuaca tak menentu akhirnya benda-benda nie di bungkus dalam rupa sebegini.....






dan berakhir laaaa kisah aku dan adek moto.... dia bukan sapa-sapa pun untuk aku...tapi ngegeh juga nak jahit key chain bagi....sabaq je laaa... sekali seumur hidup jaaa aku nak kasi hadiah kat org yang tak kenal aku....wakakaakaa.... anyway to him moga berjaya graduate sem nie juga... saya berani nak buat sebab anda akan graduate tahun nie dan takkan ada lagi sem depan....selamat cket asa...! hehehehe

so last word from me Hidup Mau CooL....!!!

Monday, 28 May 2012

AKU NAK SUMPAH BOLEH TAK??

saat nie aku rasa macam nak sumpah-sumpah jaaa sorang manusia, yang dah tua, dah beranak pinak pun, berkerjaya kerajaan, ada hati nak meniaga tapi tak jujur! hati busuk! selalu buruk sangka kat orang! selalu cita buruk sal orang! selalu tak puas hati dengan orang..!! aaaargggghhhhhhhhhhhhhh!!!!!!! apasal  wujud manusia perangai macam kau kat atas muka bumi nie??? warning bukan aku nak salahkan yang Maha Pencipta, tapi aku nak salah kan nape laaa kau tak pakai akal yg ALLAH dah kasi kat kau? nape laaa kau tak nampak bagaimana ALLAH uji kau?? nape laaa kau tak nah nak ambik iktibar dengan apa yang ALLAH dah tunjukkan kat kau?? kalau dengan perangai kau macam nie...kau asa kau boleh maju kerrr?????

kau guna orang kaw-kaw punya pastuh tak de pun secebis rasa terhutang budi, kasihan... kau dah tak de hati ker??? nikmat hati pun kena tarik juga kaa?? mata hati kau dah terhakis kaa?? sakit hati aku asa... aku pantang tol kalau  aku dah baik-baik orang wat taik ngan aku...aku paham kau makcik!! aku hormat kau sebab kau MAKCIK!! kau paham tak??

dan aku kat sini maki-maki makcik nie yg takkan baca pun...aku banyak bersabar dengan kau... aku kerja sungguh-sungguh sebab tak de sapa nak keja dengan kau makcik!! kau paham dak?? lepas aku cakap ngan mak aku... aku dah redha daaa ngan byaran tuh...sebab kau dah cakap tuh BAKI GAJI...okeh fine.... bila aku minta bayaq benda yang kau sewa dengan aku... kenapa jumlah nya sama???? siot patotnya lebih laaa kalau dah itu hanya baki gaji....!! 

masalah nya skank nampak benor nipunya dulu aku hanya cakap sal baki gaji, sal sewa laptop ngan komik yg kau kena ganti sebab anak kau ambik...ehh bukan ambik tapi CURI..!! dulu kau cakap suma RM197 (termasuk baki gaji dan bayaran sewa) bila aku antaq mesej lagi arinie tambah satu lagi sewa motor, suami kau selalu pakai jempot anak-anak (suami anda sendiri yg menggunakan istilah sewa moto, konon wat sedap ati aaar.. sewa bermaksud kena bayar okeh) punnnn RM197 juga... ayoooooyai.... bagaimanakah ini  wahai makcik?? 

sy nak jer gi kedai face to face... tunggu gak makcik kasi peluang..selalu bayaq direct..tetiba nak bank in plak laaa kan...ayooooyai..sy kat sini lagi laaaa...kang aku gi jaa tanpa di undang sia-sia lak duit pun tak de...haaaaish aku hangin tol laaaa...!! 

seriusly pas apa dah jadi kau tak takot kaaa balasan ALLAH?? aku tak paham org mcm kau nie...


Wednesday, 23 May 2012

Rindu aku tidak kesampaian

ASSALAMUALAIKUM

salam sejahtera kepada muslimin dan muslimat

aku baru saja pulang dari kem Islamic anjuran Kelab DAMAI dari U aku...berlangsung 3 hari tapi bermalam di Matang Family Park 1 malam dan malam sebelumnya hanya wat aktiviti kat U aku jaaa... tema kem nie

SECEBIS CINTA BUATMU RASULULLAH

malam pertama just ada taaruf...sesi berkenalan... antara peserta dan fasilitator dan AJK...main game cket...wat bendera dan pilih ketua kumpulan...

keesokan harinya.... kami semua bertolak ke Matang Family Park, camping kat situ... camping kat tepi sungai...tempat sama aku picnic aritu...seronok...! dah siap setting semua benda...kami pun mulakan aktiviti kat satu platform kat atas...

banyak aktiviti di jalankan... macam biasa laaa setiap aktiviti ada point2 atau maksud yang depa nak sampaikan... macam jaga hubungan ngan ibu bapa, adek abang kakak, kawan-kawan dan sebagainya... yang paling penting hubungan antara kita dan Pencipta kita ALLAH Maha Esa dan Rasulullah...

actually aku tak tau apa nak tulis... sebab aku macam bluuuur sepanjang program tuh...antara faktor ke-blurrr-an aku adalah bila aku berada dalam kalangan orang-orang yang solehah... macam bertudung labuh, berstokin dan sebagainya... aku terasa sangat kekok...! aku memang tak de latar belakang sekolah agama.. ilmu pun memang laaaa sedikit sangat... niat aku join kem tuh sebab nak belajar, nak amati rasa cinta pada Rasulullah...tapi bila aku dah pi...macam benda tuh tak sampai....

sepatut nya bila kita join benda-benda macam nie...habis kurang ada rasa gak aaar terinsaf, sayu, rindu kan Rasulullah...tapi perasaaan tuh tak sampai kat aku... balik tuh aku rasa terok nya aku... nape aku kering sangat nie... entah laaa aku rasa something wrong program nie... aku nak cakap..! nak komen masa last day...tapi tak pandai nak cakap camana...tak tau nak susun ayat...aku memang bukan jenis yang pandai berkata-kata...sepanjang program aku rasa rendah diri sangat... memang aku tak tau dalil untuk certain peristiwa, aku tak ingat peristiwa yang pernah berlaku dalam zaman Rasulullah... bila semua cakap, bercerita macam waaaaah hebat nya hampa...wooooow aku sampai rasa nape aku boleh ada kat sini nie..???


program nie tak terok...hampa jangan anggap program nie terok kaa apa... masalah nya kat aku sendiri...aku tak ley nak selami setiap LDK tuh.. aku tak rasa apa.. aku feelingless... lagi-lagi time malam bila depa wat ala-ala tocher aku jadi nak marah...aku jadi geram... perasaan sayu tuh tak sampai..sebab budak yang handle slot tuh keep shouting... macam marah-marah...memang betol point dia... kalau amanah sebiji belon tuh pun tak bole nak jaga...macam mana nak jaga amanah yang Rasulullah tinggalkan, Al-Quran dan Sunnah...benda besaq sangat2... ada puak yang menghina Quran koyak, pijak...mcm mana kita jaga... amanah tuh..bukan benda main-main...

aku tau aku paham...tapi cara dia tak sesuai macam tuh... Rasulullah pun nak sampaikan dakwah tak de nak tinggi-tinggi suara macam tuh... aku asa tak tenang..nak faham point dia pun susah...sebab aku asa nak marah balik jaaa kat dia...semua manusia wat salah... yang nak pi kem tuh orang-orang nak muhasabah diri.... nak belajar... dah kena macam tuh langsung daaah aku tak asa pa per...sabaq je laaa...

aku bawu bajet nak cerita apa aku wat kat sana... tapi bila aku bukak nak tulis aku jadi blank.. dah lama aku taram entry nie.. tak publish2 pon...

sepanjang program benda yang paling aku ingat,

Rasulullah ada 4 sifat wajib..
1. Amanah
2. Fattanah-bijaksana
3.Tabliq - menyampaikan
4. siddiq- bercakap benar


pastu pada hari yg sama dan masa yg sama, antara 5 tempat mana yang kena pilih untuk pi...

1. hari perpisahan pensyarah dan anda adalah ketua
2. Perkahwinan Abang
3. Disucussion Asignment.
4. Sahabat baik Accident dan masuk ICU
5. Mesyuarat antara AJK untuk laksankan program Forum Perdana...

kita kena bijak pilih tempat mengikut keutamaan, sebagai contoh dekat sini keluarga paling penting dari semua, jadi kita kena utamakan keluarga dahulu pastuh tengok yang mana kalau kita tak da akan menyebabkan kecelaruan atau huru hara... tapi aku aritu pilih num 4... sebab aku tak de abg..hahahaha

tengok tuuh jaaa yg aku dapat... susah tol...tak patot kan aku nie... so tu je laaa aku nak cita... sori laaa aku teringin nak cakap depan2...tapi kalau aku cakap direct nanti jadi salah faham lak..sebab aku nie gaya cakap mcm kaf, lam, ya, nga (sebut macam huruf jawi, sambungkan )....

okeh last word from me Hidup Mau CooL

Ya ALLAH lembutkan hati hamba yaALLAH...jangan biarkan hamba tergolong dalam kalangan orang-orang yang rugi juga bukan dalam golongan yang melupakan jasa Rasulullah dan sekian Rasul Mu Ya ALLAH...


Wednesday, 16 May 2012

Lelaki Idaman Tidak Perlu Prince Charming

ASSALAMUALAIKUM

kelas hari Rabu aku ada satu jaaa... jam 8am sampai 9am jaaa..sejam jaaa dan kemudian aku dah tak de kelas...sebab dah nak final..kebanyakkan kelas pun dah habis...so sementara tunggu kawan aku habis kelas aku lepak Lab Com dulu... sekarang lab com nie dah ley bukak FB..dulu tak ley wey...dia blok habeh semua komputer.... 

jadinya aku pun bukak FB aku...tengok kawan aku share something yg menarik...

Check it out...!!

21 Ciri Lelaki Layak Dijadikan Suami

Spesifikasi calon suami yang bolehlah dibuat suami:-

1. Solat fardhu cukup 5 waktu.

2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.

3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.

4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain.

5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.”

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.

7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.

8. Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu.

9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw..”

10. Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.

11. Kalau dia jenis diam tak delah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata-ngata orang lain.

12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak.

13. Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika ada kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.

14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.

15. Jenis senyum sokmo.

16. Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns (Tak cun tak pe, boleh tutup lampu – UAI)

17. Pandai masak sekurang-kurangnya masak nasi dan goreng telur, ayam, ikan, nasi goreng, nasi goreng hailam dll. Kalau dia tak sempat nak masak sekalipun, dia takkan makan kat McD atau tempat-tempat makan yang pelik-pelik nama dia menu yang mahal-mahal sebab dia tahu keje dia gaji tak banyak. Makan nasi lemak kat gerai lagi ok pe.

18. Rajin. Ringan tangan tolong isteri. Kadang2 tolong kemas rumah, sapu sampah, sidai kain, memasak. Tapi janganlah poyo sangat sampai kawan-kawan isteri datang pun, tolong gorengkan pisang kat dapur untuk raikan tetamu.

19. Jenis pembersih gak la. Masa muda-muda dia tak de la jenis pakai seluar jeans busuk berminggu-minggu tak basuh. Bau badan tu jaga. Kena bersih sebab hari-hari nak ngadap Allah, bukan nk wangi depan manusia je.

20. Sehari sekali ingatkan bini dan anak-anak tentang kematian dan amalan agama. “Sayang, tengok jam tu. Ha, bila kita tengok jam.. Ingatlah detik kematian tu makin hampir.”

21. Dia sentiasa nak berubah bersama-sama isteri dan anak-anak dia. Berubah jadi lebih soleh dari sehari ke sehari.

Akan ditambah dari semasa ke semasa mengikut permintaan pasaran.
Originally by : Syabab Musafir Kasih

so as you can see... Mr Syabab Musafir Kasih nie memang seorang penulis yang sempoi...dia banyak berdakwah melalui lukisan...lukisan dia pun lawa-lawa, kacak-kacak...macam dia juga,,,waaaaaai hehehehe tak de laaa saje gurau-gurau gedik... aku sangat setuju dengan ciri-ciri nie..kalau nak cari Mr.Perfect alamat nya andartu bai...

Cukup Bersyukur dengan Yang Sepadan Dengan Kita... Dan Mampu Membimbing Kita Menjadi Wanita Syurga...

macam lagu lafaz sakinah by fareast kot...

so last Word From Me Hidup Mau CooL...

Monday, 14 May 2012

ASSALAMUALAIKUM

cuma nak kongsi...aku layan lagu nie skank....


Ku ukir indah namamu by 7pelangi

Thursday, 10 May 2012

Ini perasaan saya...

Assalamualaikum

sebenarnya nak cakap yang.........

saya terlampau suka...

Bila nampak nama awk di mana-mana

Bila saya nampak kelibat awk kat mana-mana

Bila saya tidur mimpi kan awk

saya nervous sangat

Bila awk hanya 5meter dari saya

Bila awk pandang saya

Bila kita berselisih

saya rasa macam nak pengsan

Bila awk senyum kat saya

Bila awk cakap dengan saya

Bila awk anta SMS kat saya

saya rasa tak suka sangat.....

Bila Si gadis tunjuk ala-ala minat kat awk

Bila Si gadis excited nampak awk

Bila Si gadis berangan nak buat awk jadi miliknya

saya rasa cemburu sangat...

Bila Si gadis komen awk pun balas dengan girangnya

Bila awk dan Si gadis saling ber-komen dengan nada mesra

Bila awk hanya lebih memberi perhatian kepada Si gadis

saya rasa touching sangat....

Bila saya komen pa pew awk tak balas komen saya

Bila saya "salam" dekat chatbox awk jawab salam dan terus senyap

Bila saya nak cuba berbual awk pun senyap

saya rasa sedih sangat....

Bila saya dah jumpa awk saya tak mampu nak wat pa pe

Bila awk macam tak pasan kehadiran saya

Bila pandangan awk pada saya hanya seorang gadis asing

saya sedar sangat....

kita berbeza

awk lain dan saya lain

awk baik sangat, saya jahat sangat

saya redha sangat....

awk tak ingat kat saya

awk tak perasan saya

awk berjodoh dengan Gadis lain

tiada jodoh antara kita

saya harap sangat....

Gadis itu ada iras-iras nama saya, bila kat kad kahwin akan tulis nama awk kat penjuru atas part of nama saya kat penjuru bawah

saya ada anak lelaki (dah ada nama sempena nama awk)

ALLAH temukan saya dengan insan yang ada akhlak sama dengan awk

Si dia sepadan dengan saya...

dan terakhir saya akan sentiasa doakan awk bahagia, berjaya di dunia dan akhirat

AMINNNN








Thursday, 3 May 2012

asal usul NADROUL AFIDI

ASSALAMUALAIKUM

dalam ketika aku kebosanan di dalam lab computer di fakulti nie tetiba aku asa nak bercerita dan memberitahu asal usul nama aku....NADROUL AFIDI... sememangnya nie memang laaa bukan nama sebenar aku... dan bukan tercatat kat MyKad biru aku pun...nama sebenar aku.......urrmmmmm cari laa sendiri...hehehe

aku dah guna nama nie sejak aku di tingkatan 5 lagi

(flashback)

pada suatu hari ketika aku lepak bersama-sama rakan bilik aku dalam bilik (dekat Hostel)...sambil melayan radio kecil tajaan Ayuni... aku dan rakan-rakan berbicara mengenai gabungan nama... kan selalu nya orang nak letak nama anak ada yang main-main gabung nama ngan bakal suami masing-masing  kan...? hehehe disebabkan aku tak da sapa nak gabung ngan nama aku..(cewah) jadi aku cuba main-main gabung nama ngan adik-adik aku...

Yaaaa...!!! Nadroul Afidi adalah gabungan nama antara aku dan adik-adik aku.....

Bagaimana??

daripada NADROUL AFIDI

NAD: Nadhirah

ROUL : Amirrul

AFI : Afiq

DI : Adiib

jadi disebabkan aku asa macam cool jaa nama nie...last-last semua benda aku pakai nama nie...hahahaha mak aku pun aritu kek besday dia letak nama NadrouL Afidi sebab gabung semua besday dalam satu hari...hahahaha stylo siot..!

so that's all from me Hidup Mau CooL...

Tuesday, 1 May 2012

Kerja Lapangan ke 2

ASSALAMUALAIKUM...!

Selamat Hari Pekerja ^_^

Selamat Bercuti pada aku..hahaha student pon cuti juga...seronok..! Jadi tanpa kita lengahkan masa..aku nak citer lagi...citer masa aku wat kerja lapangan untuk subjek Taxonomy of Vascular Plants... apa bondo laaa nie kan...nie adalah salah satu subjek aku untuk sem 2 sesi 2011/2012, senang jaaa subjek nie... takyah nak pakai otak sangat...sebab apa yang anda perlu adalah meneliti characteristic pokok dan anda perlu determine pokok ini adalah dari Order mana kemudian kecil kan skop, dari Family apa...kemudian andai anda bijak lagi teruskan meneliti untuk tentukan Genus mana....

aku ada cakap tak pakai otak ka tadi??? HAHAHAHAH MENIPU! mana ada orang belajar tak pakai otak...xyah belaja namanya kalau tak pakai otak....kena pakai gak....sebab apa?? sebab nak kena menghafal istilah characteristics yang banyak gilew.... yang memeningkan dan mengelirukan...perrrrrrhhhhhhhh.....!!! banyak-banyak subjek untuk sem nie...subjek nie laaa aku paling lemah sekali....dok ingat pa peee pung... dah laaa sket-sket emo lak aku nie,...

anyway kerja lapangan ini diadakan di Kubah National Park sangat dekat dengan Matang Family Park.... 400meter ke atas berjalan kaki.... wey penat wey nak daki jalan berbukit denga beg (beg aku besa pulak)... sampai-sampai jaaa diagihkan laaa duk umah masing-masing.... umah macam mana?? umah macam nie
-
-
-
-
-
-
Tuh Rumah aku...paling hujung sekali...sejuk ooow...siang-siang pon still sejuk




selain aktiviti mencari sampel...aku pun ada tugas lain iaitu Memasak tapi part memasak aku...masak sayor je laaa... tu jer aku bole...aku ngan lagi 2 orang kawan aku yang lain masak sayor.... tolong kacau je aku nieee...hehehehe first time aku masak untuk 70 owg makan....hahahaha janji sedap...wakakaka.... tak banyak nak citer.... biarkan sahaja gambar berbicara.... a picture tell thousands of words.... cewah...spekang kau nyah....





Trail untuk ker waterfall...ambik masa 1jam 40 minit...tapi kami tak sampai waterfall sebab dah petang....nnti gelap nak patah balik....











Besaq nya pokok nie.....tak tau spesis apa...maaf....













Banyak wey anak tangga macam nie....mengah gilew aku asa...time nie dah patah balik nak balik.....














Sebelum ke trail tadi....hmpa kena jalan kaki mendaki bukit ini....sepanjang 1km kot....bila aku kata bukit seriusly bukit...mencanak naik...MENGAH LAGI!











Banyak trail....nie trail lain pulak...kalau peminat nature ley aaar lepak sini....











Kawan aku....nyemak jer...hahahaha (beranda rumah)














Dah nak balik...tangkap gamba dulu.... nie pintu masuk tempat nie.....
Okeh...thats all from me....like always Last Word From Me Hidup Mau CooL

p/s: abak nanti kita mai sini naaa....tidoq sini...3bilik, fully furnished, dapur lengkap.... ley jungle trekking hari-hari....murah jer RM150...hehehehe

Wednesday, 25 April 2012

Adakah Penat Lelah aku Sia-Sia?

ASSALAMUALAIKUM

aku rasa sangat penat

penat menunggu

menunggu wang dari manusia yang aku tolong

aku tolong dan kasihan sebab tak da sapa nak tolong anda

dari 9am aku bekerja dengan rajinnya (kadang-kadang ada masa aku malas) sampai malam pukol 10-11pm

kebanyakan masa aku berkerja sorang

aku laaa cashier

aku laaa tukang cuci

aku laaa ambik order

aku laaa buat air

aku laaa bergegas gi kedai beli barang yg habis

aku laaa pencuci pinggan

aku laaa pengemas dapur

aku laaa tukang potong bahan-bahan

moto aku juga laaa dipakai pergi jempot anak-anak mereka di sekolah

laptop aku juga laaa dipakai untuk siapkan kerja sekolah beliau

mula-mula bole laaa nak kije IKHLAS...dah lama-lama penat wey..! aku cuti sebulan wat kije part time nak DUIT..! bukan saja-saja nak mengisi masa lapang... kalau yaaa aku nak isi masa lapang aku takyah nak kije sangat..baik aku layan korea! tido! lepak kat Spring! tengok wayang! karoke! xde makna aku nak wat kije amal kat kedai anda...

bukan nak mengungkit

cuma perlu kesedaran dan sedikit moral dari pihak anda

sudah 3 bulan anda menangguh pembayaran gaji...

tidak lupa juga komik-komik yang anak anda ambil, kira saya jual jer laaa...

kasihani laa saya ini...saya sudah kehabisan wang... dah tak larat nak minta pada anda...TOLONG..!!!!

p/s: aku patot dengar nasihat "dia"... berhenti sebelom terlambat... aku ingat Toke aku jujo.. akhirnya aku terkena balik..waaaaaaa nak GAJI!!

Sunday, 22 April 2012

Saje nak cakap....

ASSALAMUALAIKUM

mereka : tiap-tiap hari telefon ke kampung

aku : seminggu sekali baru nak telefon, tu pun kalau ada kredit

mereka : kalau mereka tak telefon, mesti ibu mereka telefon juga

aku : selagi aku tak telefon jangan harap depa nak telefon aku... just if- ada kematian, secara tiba-tiba aku miscol bapak aku...

mereka : tamatkan panggilan dengan "bye ibu..love u...mmuahx...assalamualaikum"

aku : tamatkan panggilan dengan "ermmmm xpela nnti kakyah kol lagi...bye assalamualaikum"

mereka : setiap kali kol mak depa mesti cakap "duk wat apa nie? sihat dak? tadi makan apa?"

aku : setiap kali aku kol, mak aku mesti cakap "errrr ada pape ke kol?"atau pun "bape nak?"

mereka : kalau mereka cakap macam nie kat mak ayah depa..."ibu Along balik bulan 6 nie.." mak depa mesti cakap "bagus laa... dah beli tiket ke belom? beli cepat2 ley dapat murah"

aku : "abak, bulan 1 nie kakyah balik.." abak aku...."balik lagi???" dan aku...SENTAP! << part nie akan aku ingat sampai bila-bila...sebabnya last-last dia nak aku balik juga...hahahaha

seriusly aku tak tipu kadang-kadang aku jelez ooowh dengan mereka-mereka itu... tapi aku dah biasa... dah biasa dengan layanan sebegini rupa.... disebabkan aku berada jauh dari mata... dan harap kol jaaa sebagai pengantara so agak susah sedikit laaa disitu...sebab mak ayah aku bukan jenis tunjuk kasih sayang by words... they show by their act.... masa aku duk jauh...semakin jauh tempat aku duk.... semakin aku jauh hati.... tapi bila masa nak balik... seronok sangat...!! time nie laaa aku asa sangat disayangi....walaaaaawey....

masa tepon selalu nya aku sembang dengan mak aku jaaa... kalau mak aku dah bosan dia pass tepon kat ayah aku... pastuh kalu ayah aku dah bosan...aku paham daaa... itu masa aku letak telepon... sekali aku tepon kampung... tak kurang dari 30 minit...sebab tuh sekali top up jaaa habis aku kol.... parah laaa tiap-tiap ari aku kol....! sebelom kol aku kena ada benda nak cakap atau cita...kalau tak takyah kol... kang aku senyap mak aku pon snyap...

aku pelik tiap-tiap ari kol mak ayah depa sembang sal apa jaaa ex??

mak ayah depa suka kaa tiap-tiap ari depa kol??

aku tak paham... aku teringin gak kalau mak aku kol aku, tanya khabar aku, cakap teringat kat aku, takyah nak cakap "mak rindu kat kakyah" cukup sahaja mak aku berkias "lama kakyah tak kol, kot ada pa pe ker" waaaaaaaaaaah.... heaven aku asa kalau mcm tuh....hahaha

errrrm aku saje nak cakap sal benda nie...sebab aku rindu kat umah... tapi aku tak tau nak sembang apa dengan owg kampung... hehehe last Word From Me Hidup Mau CooL 

Sunday, 15 April 2012

eeeeeh ye ker ???

Dah seminggu

berlalu

pejam celik - pejam celik

dah habis cuti seminggu

bila nya hari-hari itu berlalu??

pagi ini bangun, soalan yang ditanya....

"besok dah start kelas?"

lagi ada yang bertanya...

"dah siap assignment?"

"dah study untuk midterm lagi 2 papers?"

jawapan??

..........................................

dah nak start kelas balik

tak sampai 2 bulan dah final

selepas tu??

membayangkan selepas tu, sangat menyeronokkan

dah nak balik rumah, jumpa mak, abak, adik-adik, Cik Pah

tapi

dalam masa untuk ke 'selepas tu'

perit...!

exam FINAL!!

ehh maksud nya??

tak sedar lagi ke? ada banyak benda nak cover...

sebulan lebih jer lagi dah nak FINAL

cepatnya..........

last word from me Hidup Mau CooL


Thursday, 12 April 2012

15 JAM Bersama Mereka

ASSALAMUALAIKUM

Selamat siang semuanya....selamat hari-hari kepada semua....sihat-sihat kaah anda? harap sihat selalu....

kali nie nak cerita... ala-ala promot destinasi pelancongan kepada semua pembaca.... hukhuk Mari Melancong ke Sarawak....!!!

Dipendekkan cerita, pada tahun lepas aku dan budak-budak rumah aku ada nak wat rancangan nak jalan-jalan... pada waktu itu, teringin benor nak pi Semporna....Semporna kat Sabah, aku nie belaja kat Sarawak...memang laaa masa kita belaja geografi dulu Sabah dengan Sarawak sebelah-sebelah jer..tapi aku nie duk area Kuching, jadinya jauh bebenor laaa nak pi Sabah nyer...kena naik flight...jadi nya tahun nie duk usha-usha tiket tak de lak yang kena ngan bajet... jadi cancel laaa pi Semporna....

okeh..! dah tak jadi nak ke Sabah tuh, aku ngan kawan-kawan wat laaa plan baru...new suggestion nak jalan-jalan dekat Kuching nie jer...jadinya...aku telah meng-usul-kan cadangan untuk pergi ker Matang Family Park, Gua Pari dan Tasik Biru....

total up semua yang join pada dasarnya ada 11 orang dari pihak aku (budak-budak rumah aku + budak-budak rumah Ain >>ex dak umah aku)...rancangan asal ramai nie laaa...pastuh kawan aku si Syazwani Shaari dari UPM Bintulu nak turun Kuching juga...depa saja dah 6 owg...aku ajak join lepak sekali....depa pun setuju jaa... jadinya sekarang 17orang....

dah mula cuti pada Jumaat 6/4/2012....seorang dari budak yang termasuk dalam senarai rancangan.. balik semenanjung...jadi dah tinggal 10orang dari pihak aku... tetiba lagi 2 orang lak tak dapat nak join..dah tinggal 8orang semuanya....untuk senang nak bergerak aku dah sewa 2 buah kereta berjenama Perodua Viva....satu warna putih dan satu lagi warna hitam...musti laa aku ambik yang warna hitam...hahahaha

Pada Hari Kejadian.....


aku bersungguh minta sewa pukul 7am, sebab nak pi jauh dalam sejam juga perjalanan... aku bajet kalau ambik keta ngan abg nie memang makan masa sejam, jadi dalam pukul 8am patotnya bole bergerak dari rumah... pada hari kejadian tak lari jauh pun laaa masa yang dirancang...8.15am bertolak... TAPI.....................

macam-macam terjadi masa hari kejadian tuh, yang paling banyak dan sangat meng-annoy-kan aku seharian ialah SESAT...! mula-mula kesesatan yang terjadi masa nak jempot salah seorang dak rumah aku kat umah mak angkat dia.... aku nie pun sebenarnya tak paham arahan dia....dia pun tak sungguh nak cita umah dia kat mana....asek bape kali ntah sesat jer....wat U-turn lagi....susah-susah....akhirnya setelah berpusing, keluar masuk simpang, U-turn sana sini akhirnya berjaya juga....

mana tak nya... arahan  yang di beri adalah, "terus jer, jumpa tokong...ada bukit cket, naik bukit tuh...pastuh belok kanan, nampak masjid...ikot jer jalan...nanti nampak rumah cat pelik masuk simpang kiri,pastuh ada simpang kanan masuk situ...rumah atas bukit..." Jadinya dari roundbout Batu 7 nak ke tokong tuh macam mana...??? itu yang aku tak tau...pada asalnya....rupa-rupa kawasan nie dekat ngan jalan nak Pi Serikin....tanya budak umah aku yang lain sorang pun tak tau....terpaksa 2 3 kali U-turn. adoyai laaa....

dah selamat dijempot aku pun berangkat pi Petronas Satok, sebab ada satu lagi keta (ViVa Silver) tunggu kat situ, yakni kawan-kawan aku dari UPM Bintulu.... dah dalam perjalanan keta ViVa putih tercicir lak...elok-elok follow tercicir lak....dah keta tu pula sesat pi mana tak tau...hahahaha dalam sejam juga tunggu akhirnya jumpa pun..... dalam keta tu ada sowang yang memang selalu follow aku gi Kuching, tapi aleh-aleh dia pun tak ingat jalan.... apa laaa cek aai.. hahaha nnti dah ley bawa keta nak bawa aku jalan-jalan macam mana... dah tak ingat jalan...aku pun nak tido dalam keta gak...hahahaha

Destinasi Pertama 


Aku nak letak manusia kat bawah tuuh, semua tak mau....malu-malu pulak...ini laaa Matang Family Park, dalam 45minit dari Kuching...


Bayaran masuk dalam RM3 sorang, dalam tuh memang gempak aaar, tapi aku tak jalan sampai atas...yang aku nampak ada orang berkhelah ada aaar sepanjang 50m-80m sepanjang tebing sungai....masa sampai ada hujan sket-sket Alhamdulillah tak lebat laaa...kalau tak sejuk ooow nak mandi...nak makan lagi....hehehe malang nya kawan-kawan yang dari pihak aku nie sowang jaaa yang bawa baju...budak rumah aku pun tak bawa...padahal aku dah kuarkan beg besa+baju seluar lagi.... yang tak tahan tuh...dak umah aku sowang...

"dia tak cakap nak basah seluar juga...dia kata mungkin basah baju jaaa...tuh yang bawa baju jaaa"

YaALLAH sabaq je laaa ngan depa nie...yang budak lg sowang awal-awal lagi dah basah baju... kat sini aku nak gelak HAHAHAHAHAHAHA!!! aku dah cita banyak kali tempat nie macam mana.... ada sungai... tak juga nak bawa baju ganti....sabo je laaa... jelez sangat kan tengok aku mandi...hahahha hangin tak? hangin tak? hahahaha

Makanan yang dibawa....ada bihun goreng 2 buah rumah masak...nugget...sandwich sardin...kepok2...ayaq gas...



saja nak tunjuk nie bihun goreng dak umah aku masak....

eh tak pasan lak gadis di belakang....nie laaa Syazwani...aku panggil dia Peah...hehehe skank dia tak suka... tapi aku tetap suka...


Kawan-kawan Peah... Maaf saya tak ingat nama anda.. insyaALLAH muka saya ingat....hehe


Dah betahun-tahun aku tak dapat wat macam nie...hukhuk aku SUKA...!!! HAHAHA



Sebenarnya aku nak tangkap gamba pemandangan belakang..hehehe



Dah nak balik...nie aaar 8owang yang terlibat dalam aktiviti ini.... ce teka mana dak umah aku...hehe



 Destinasi Kedua


Jarak antara Matang Family Park dengan Matang Wildlife Centre adalah 15 minit perjalanan... plan asal nak pi Gua Pari kemudian nak pi Tasik Biru, tapi ada kawan-kawan aku nak tengok sedara mara yang dah lama tidak ke temu...wakakaka... so aku pun bawa mereka ke Matang Wildlife Centre.... bila hampa mai sini make sure hampa gi baya tiket dulu k... benti dekat pondok kat pintu gerbang tuh...kalau tak hampa terpaksa patah balik... pastuh kena tegoran yang pedas oleh makcik berkenaan.... adult RM10, kanak-kanak RM5 kot atau RM3..yang pasti kepada Student IPT semuanya....anda sudah tidak bole memakai student Kad untuk mendapat half price...kerana start bulan Mei... kadar bayaran anda mengikut kadar owang Dewasa....ADA PAHAM??! dush... alhamdulillah aku pi ari tu depa tak start lagi...dapat laaa half price...wakakakaka....

aku ada pernah post sal Matang Wildlife aritu...sebab aku pernah pi...untuk field trip..so aku tak ngadap sangat laaa ngan binatang-binatang kat situ... yang aku tengok aritu... species2 monyet suma nya aktif...Orang Utan lagi aaar....macam-macam aksi wat...seronok sangat....!!


Aku rasaa aku AYU sangat....HAHAHAHA! bole Blah...!!



Destinasi ketiga 


hurmmmmm apa aku nak cita sal destinasi ketiga ini...?? urmmmmmm aku tak banyak nak cita sal tempat nie sebab nya.................aku SESAT!!!!!!!!!!!! hampa tau dak aku sesat jauh gilew dari jalan yang sebenar...... hampir-hampir sahaja aku ke INDON....waaaaaaaaaaaa.... aku percaya kepada Google Maps...sekali aku salah perhitungan...sesat jauh ke dalam...akhirnya aku jumpa sekumpulan orang kampung kat tepi jalan....tanya jalan...terkejot aku bila dia kata aku dah nak masuk INDON....bapak aaar...cuak aku...!! kena lak ViVa Putih nak abeh minyak lak....mana sempat nak patah balik kalau gitu.... aku terpaksa follow orang kampung masuk perkampungan nak cari minyak keta....

Aku tawakal jer pada ALLAH... aku pasti DIA akan melindungi kami semua.... tak ley bayang aaar perasaan aku.... jujo cakap aku CUAK wahai kawan-kawan...tapi aku cuba wat cool...sebab kalau kita patah balik juga.... kalau benti tengah jalan mcm mana...lagi susah nak minta tolong orang....aku minta maaf kalau aku wat hampa risau.....

jadi nya pas isi minyak...tanya jalan... kami pergi juga ke Gua Pari walaupun pada ketika itu jam sudah menunjukkan jam 6pm... tengok pintu gua pun jadi laaa.... dan itu laaa...ermmm ini laaa pintu nya.....nak kena naik tangga dulu...tapi disebabkan dah nak malam...tempatnya dah tutup... aku dah tau jalan... jadinya pas nie tak sesat ley aaar pergi....hehehehe


Tinggi kan?? mengah ooow kalau naik nie...



Aku nak tangkap gamba kat bawah nie...tapi ramai lak mat minah moto...hai macam-macam laaa



Destinasi Terakhir

sebelum pulang kita makan dulu....hahahaha.... kami singgah makan di.... Serapi Corner di area aku tak tau nama tempatnya...wakakaka tapi dekat juga dengan pasar Batu 7, tak sampai 5minit dari situ....aku makan ayam penyet...ngan Kopi Ais....


walaupun penat...tapi seronok sangat..!!! peace world....


dah pukul 10pm bawu sampai kolej nak anta kereta.... disebabkan tak da sapa nak anta jadi aku bole bawa keta balik rumah..hahaha bole wat keta sendiri.... kepada sesiapa yang berminat nak pi di situ-situ....ley ajak aku sekali...wakakaka sebab aku terkilan nak masuk gua tak dapat....so sekian sahaja kisah dari aku....last word from me Hidup Mau Cool....

p/s: kepada kwan-kwan yang tak dapat ikot... tolong laaa jelez... hahahah lagi-lagi kepada "hang"... rasa tak aku tuju kat hang...hahahha




Saturday, 7 April 2012

Agak Malu Di Situ

ASSALAMUALAIKUM

apa aku nak cita nie terjadi keeseokan hari lepas aku teman kawan aku kat hospital, 3 orang budak rumah aku nak balik semenanjug sempena cuti midsem... jadi memang tugas aku sejak aku ada lesen nie tolong nganta kawan-kawan aku ke airport...

setelah hantar dan beli McD... aku ngan kawan aku lagi sorang pun menuju ke kereta... kami pinjam kereta sorang bro nie... kancil berwarna biru muda...comey jer... jadi aku dan kawan aku pun nak balik rumah... aku pun start keta kancil itu... ternyata tiada apa-apa yang berlaku... aku cuba lagi....! tak berjaya juga.... 2 3 kali aku pusing kunci tuh... tak jadi apa-apa juga... last-last aku cakap...

" kita kena cari orang tolong nie... tengok apa tak kena"

kebetulan ada 2 3 orang abg-abg polis kat depan tuh.... aku pun ajak kawan aku minta tolong depa.... aku memang sangat pemalu...suruh laa kawan aku yang cakap...

"eeer nak minta tolong, bole dak tolong tenggok keta tuh, tak dapat nak start...."

3 orang polis uh nak cakap serentak... tanya... aku pun tak tau nak jawab yang mana... salah seorang berjalan menuju ke kereta, yang lagi sorang duk ngomel menda ntah (stress macam kereta dia yang tak bole start) haha yang lagi sorang tanya aku....

"orang semenanjung ka?"

"auk orang semenanjung...."

"semenanjung mana? Kedah?!"

"dak aih, perlis...."

abg polis tuh dengan terkejot nya.....

"PERLIS???!! Perlis blah mana?!"

aku agak tersentap di situ, kena tanya dengan tegas oleh abg polis berkenaan...macam aku ada wat salah jaaa....

"eeeerr Simpang Empat...."

"Simpang Empat mana?!"

"aaah Simpang Empat pekan tuh"

"Tau laaa Simpang Empat... Kampung apa?! Tang mana?!"

alaaaahai abg oooi...tanya cermat-cermat cket tak bole kaaa?? nak tanya suara semangat jaaa...aku nie lemah semangat....jantung aku macam nak luruh jaaa... tersentap punya hal....aku pun jawab laaa mana kat mana.... excited sungguh jumpa owg satu negeri dengan dia....sambil kena soal aku pun cepat-cepat jalan ke kereta... takmau kena soal lagi....stresss tol aku...!!

abg polis yang lain suh aar aku bukak bonet depan, cek bateri bagai...rupa-rupanya pala bateri tuh longgar, kadang-kadang aku di suruh start keta uh...sambil-sambil duk start, tengok abg polis uh ketok-ketok pala bateri tu, aku duk minum air ribena yang aku beli kat McD, aku beli cup large ooowh....! polis perlis uh tego aku...

"dia nie start sekali minum...start sekali minum... lapaq ayaq sungguh..!"

zaaaaaap...! sentap lagi.... suka ati aku aaar....malu tol aaarr....tibe-tibe ada sowang lagi abg polis mai kat situ.... sekali orang perlis jugak....adoy lagi meriah laaaa....

"wey tuuh budak tuh budak perlis...."

"laaaaaaaaa budak perlis...awat tak habaq?? study kat sini kaaaa??!"

adoyai....tibe-tibe dia jalan mai kat aku...cuak tol....aku pun jawab laaa dengan muka aku yang manis nie...elak dari terserlah muka cuak aku....kawan aku cakap muka aku nie jenis muka jujor.... apa jaaa yang aku asa terserlah kat muka aku.....

pastuh abg yang cek keta aku tuh, suh aku start kereta...aku dengan lafaz bismillah akhirnya start juga kereta tuh... bersyukur yang amat....lepas aku ucap terima kasih tambah nasihat dari abg yang cek tuh aku pun nak masuk aar dalam kereta.... polis perlis uh duk soal-soal lagi.... aku bape lama lagi kat sini laaa... ambik course apa laaaa.... tak ley blah soalan di kala aku nak balik sangat-sangat daaa..sebab aku nak kena anta kereta cepat ada owang lain nak pakai....

"cuba terangkan apa itu Sains Tumbuhan?"

wey apa ke hel nya cek abg oooi.... tak de soalan lain ka? kalau yaaa pun nak ambik tau.... takyah laaa bagi soalan KBKK macam tuh kat aku.....aku pun tak tau nak jawab macam mana.... last-last aku cakap....

"eerrr sains tumbuhan tuhhh......ermmmmm apa-apa je laaaa, terima kasih naaa balik dulu....."

nervous punya hal...aku masuk gear tak tekan clac, sengih-sengih abang-abang tuh....malu ooooi! malu sungguh....!! nape laaa keta ley tak ley start lak....pastuh aku tak pandang daaa abg-abg uh....berlalu teros....malu sangat...!!!

aku akui aku pun kalau jumpa manusia-manusia satu negeri ngan aku memang aku excited, lagi-lagi kalau satu kawasan dengan aku seronok sangat....memang aaar dalam Malaysia jer pun, tapi jauh ooow perlis dengan Sarawak...lagi pula populasi orang Perlis nak mai sini amat laaa sedikit....susah nak jumpa...tu sekali jumpa jadi macam abg tuh.... terkejot aku...!

Last Word From me Hidup Mau CooL....