Wednesday, 22 June 2011

Kisah Aku Sebagai Pekerja Pasaraya


ASSALAMUALAIKUM...


Dah sebulan lebih aku kat rumah... pejam celik, pejam celik, dah sebulan lebih pun...aku start kije pada 10/6/2011, sebelum tuu kije aku menghantar, menjemput adik aku ke sekolah...yelaaa sementara adik aku tuu dapat lesen L (motosikal)...


Pada 9/6/2011 aku ngan Ayuni dah plan nak cari kije sama-sama... jadi pada petang selepas Zohor, kami pun mula laa misi mencari kerja...bajet macam nak cari banyak tempat last2........ kami berdua bertekad pergi PASARAYA SERI UTAMA KANGAR...


TEMPAT: PEJABAT PASARAYA SERI UTAMA
Masuk dengan kaki kanan, dan memberi salam...kemudian kami berdua diberikan borang untuk memohon kerja di Pasaraya ini.... aku ngan Ayuni pun isi dengan tenang... habis sahaja isi borang... dan selepas di temu duga (on spot)  ayat yg aku masih ingat dengan jelas...

BOSS: bila boleh start? Sok bole?

Besok???? Adey...lemah aku dengar... tapi secara tak sedar aku mengangguk, Ayuni was-was...tapi malangnya ngan anggukan aku tuh boss menganggap kami setuju untuk mula kerja serta merta...sebenarnya aku pun tak mau mula gi..asa macam tak puas duk umah...

Nak tak nak kami pun terpaksa mula pada keesokan harinya... pas minta kerja tuh...masa banyak lagi..so kami pun pergi main bowling... hehehehe bowling kali nie best... STRIKE SOKMO....!!!!  hahahahaha bukan selalu aku nak dapat strike...(riak sebentar) hehehehe


Jadi dipendekkan cerita 10/6/2011 kami pun mula bekerja...sebagai CASHIER...banyak benda jadi...kelakar ada, tekanan ada, sedey ada... tapi yg pasti kije kali nie PENAT sangat...pasaraya tuh agak panas...tambah dengan cuaca sedia panas nie...bertambah2 laaa asa...pelanggan banyak...tak kira masa...tengah bulan pun... owg shopping macam baru dapat gaji...padahal tengah bulan...yg banyak-banyak orang tuh ada gak dari peniaga...bertroli-troli beli benda...ada berkali-kali juga berdiri setengah jam lebih layan pelanggan...

Kemuncak masa pelanggan ramai gilew... time habis masa office,,,time tuh memang laa asa macam nak tercabut jaa pinggang nie...kalu boleh nak jaaa cabut pinggang letak tepi...pas abeh sambung balik...lenguh separuh badan..adey....sebab tuh laaa aku  dah jarang on9 nak update blog...balik rumah kul 10pm mandi, solat bagai terus tidow....dah sok hari nya nak bangun awal lagi....PENAT DOOOWWWW...!!!


Jarak dari tempat kerja ngan umah aku ada laa dalam 15km... so kalau aku bawa kereta ada laa 20mint perjalanan...ngan motor cepat lagi laaa....dah aku bawa macam pelesit...selagi tak pulas abeh minyak nya...selagi tuh aku pulas....hehehe ermmm sebenarnya aku nak gitau yg masa rehat aku...aku tak laaa balik rumah sebab tak sempat....kalu aku bawa laju mana pun..tetap aku asa buang masa....minyak jaaa....jadi mas rehat aku yg sejam nie...aku gunakan dengan melepak kat kangar jaaa...time rehat petang aku balik rumah Ayuni...tumpang mandi, solat dan makan....

 Lepak rumah Ayuni BEST!! Mak dia sentiasa sediakan makanan...save cket bajet aku dalam part makan nie...takyah nak belanja banyak-banyak...hehehe walaupun aku suka...tapi kadang-kadang rasa serba salah juga...segan laaa tiap-tiap hari makan, mandi kat rumah orang...huhuhu tapi nak wat camna...hanya ini sahaja jalan nya...moga hidup Ayuni sekeluarga diberkati ALLAH...hanya ALLAH yg boleh balas jasa keluarga Ayuni... cewah, serius laaaak...
Aku kalau nak diikutkan ada banyak benda aku nak tulis....macam2 benda jadi masa aku kerja...kalau nak diceritakan sampai bila pun tak habis...hehehe nantikan KISAH-KISAH KETIKA BEKERJA akan datang...hahaha rasa macam promote filem lak..hahaha


Akhir kata dari aku...macam biasa Hidup Mau Cool,,,peace world!!

No comments:

Post a comment