Saturday, 7 April 2012

Agak Malu Di Situ

ASSALAMUALAIKUM

apa aku nak cita nie terjadi keeseokan hari lepas aku teman kawan aku kat hospital, 3 orang budak rumah aku nak balik semenanjug sempena cuti midsem... jadi memang tugas aku sejak aku ada lesen nie tolong nganta kawan-kawan aku ke airport...

setelah hantar dan beli McD... aku ngan kawan aku lagi sorang pun menuju ke kereta... kami pinjam kereta sorang bro nie... kancil berwarna biru muda...comey jer... jadi aku dan kawan aku pun nak balik rumah... aku pun start keta kancil itu... ternyata tiada apa-apa yang berlaku... aku cuba lagi....! tak berjaya juga.... 2 3 kali aku pusing kunci tuh... tak jadi apa-apa juga... last-last aku cakap...

" kita kena cari orang tolong nie... tengok apa tak kena"

kebetulan ada 2 3 orang abg-abg polis kat depan tuh.... aku pun ajak kawan aku minta tolong depa.... aku memang sangat pemalu...suruh laa kawan aku yang cakap...

"eeer nak minta tolong, bole dak tolong tenggok keta tuh, tak dapat nak start...."

3 orang polis uh nak cakap serentak... tanya... aku pun tak tau nak jawab yang mana... salah seorang berjalan menuju ke kereta, yang lagi sorang duk ngomel menda ntah (stress macam kereta dia yang tak bole start) haha yang lagi sorang tanya aku....

"orang semenanjung ka?"

"auk orang semenanjung...."

"semenanjung mana? Kedah?!"

"dak aih, perlis...."

abg polis tuh dengan terkejot nya.....

"PERLIS???!! Perlis blah mana?!"

aku agak tersentap di situ, kena tanya dengan tegas oleh abg polis berkenaan...macam aku ada wat salah jaaa....

"eeeerr Simpang Empat...."

"Simpang Empat mana?!"

"aaah Simpang Empat pekan tuh"

"Tau laaa Simpang Empat... Kampung apa?! Tang mana?!"

alaaaahai abg oooi...tanya cermat-cermat cket tak bole kaaa?? nak tanya suara semangat jaaa...aku nie lemah semangat....jantung aku macam nak luruh jaaa... tersentap punya hal....aku pun jawab laaa mana kat mana.... excited sungguh jumpa owg satu negeri dengan dia....sambil kena soal aku pun cepat-cepat jalan ke kereta... takmau kena soal lagi....stresss tol aku...!!

abg polis yang lain suh aar aku bukak bonet depan, cek bateri bagai...rupa-rupanya pala bateri tuh longgar, kadang-kadang aku di suruh start keta uh...sambil-sambil duk start, tengok abg polis uh ketok-ketok pala bateri tu, aku duk minum air ribena yang aku beli kat McD, aku beli cup large ooowh....! polis perlis uh tego aku...

"dia nie start sekali minum...start sekali minum... lapaq ayaq sungguh..!"

zaaaaaap...! sentap lagi.... suka ati aku aaar....malu tol aaarr....tibe-tibe ada sowang lagi abg polis mai kat situ.... sekali orang perlis jugak....adoy lagi meriah laaaa....

"wey tuuh budak tuh budak perlis...."

"laaaaaaaaa budak perlis...awat tak habaq?? study kat sini kaaaa??!"

adoyai....tibe-tibe dia jalan mai kat aku...cuak tol....aku pun jawab laaa dengan muka aku yang manis nie...elak dari terserlah muka cuak aku....kawan aku cakap muka aku nie jenis muka jujor.... apa jaaa yang aku asa terserlah kat muka aku.....

pastuh abg yang cek keta aku tuh, suh aku start kereta...aku dengan lafaz bismillah akhirnya start juga kereta tuh... bersyukur yang amat....lepas aku ucap terima kasih tambah nasihat dari abg yang cek tuh aku pun nak masuk aar dalam kereta.... polis perlis uh duk soal-soal lagi.... aku bape lama lagi kat sini laaa... ambik course apa laaaa.... tak ley blah soalan di kala aku nak balik sangat-sangat daaa..sebab aku nak kena anta kereta cepat ada owang lain nak pakai....

"cuba terangkan apa itu Sains Tumbuhan?"

wey apa ke hel nya cek abg oooi.... tak de soalan lain ka? kalau yaaa pun nak ambik tau.... takyah laaa bagi soalan KBKK macam tuh kat aku.....aku pun tak tau nak jawab macam mana.... last-last aku cakap....

"eerrr sains tumbuhan tuhhh......ermmmmm apa-apa je laaaa, terima kasih naaa balik dulu....."

nervous punya hal...aku masuk gear tak tekan clac, sengih-sengih abang-abang tuh....malu ooooi! malu sungguh....!! nape laaa keta ley tak ley start lak....pastuh aku tak pandang daaa abg-abg uh....berlalu teros....malu sangat...!!!

aku akui aku pun kalau jumpa manusia-manusia satu negeri ngan aku memang aku excited, lagi-lagi kalau satu kawasan dengan aku seronok sangat....memang aaar dalam Malaysia jer pun, tapi jauh ooow perlis dengan Sarawak...lagi pula populasi orang Perlis nak mai sini amat laaa sedikit....susah nak jumpa...tu sekali jumpa jadi macam abg tuh.... terkejot aku...!

Last Word From me Hidup Mau CooL....




No comments:

Post a comment