Friday, 2 September 2011

Raya kat Atas Jalan

ASSALAMUALAIKUM

Selamat Hari Raya aku ucapkan pada semua..... 

Sehari sebelum raya:

Mak: abak dapat cuti 2 hari, raya pertama ngan raya ke-2..... kita balik laaa... gi pack baju,  petang-petang kang abak balik kita bertolak laaa...

waaaah dengar macam seronok kan...dapat cuti ley balik kampung hari tu.... aku pon semangat pack baju...isi baju kurung...gosok tudung....kemas barang-barang semua... wat ucapan dalam blog, hahaha tapi aku ingat panas sampai ke petang tapi hujan ribut di tengahari.... atas sebab tertentu rancangan dibatalkan!! 


Pagi Raya Pertama:

Aku: mak hari nie apa plan?? kita duk rumah tengok TV jew laaa yer? hehehe
Abak: Kita balik kampung hari nie.... 
Aku n Brothers: Jadi balik kampung??? YEAAAAAAAAAAAYYYY!!!

Kami pon siap-siap bagai nak balik kampung.... ayah cek keta... mak setel semua...simpan balik ketupat, rendang, kuih raya balik....aku dan adik-adik simpan beg dalam keta.....kami sedia..!! 

Gilir-gilir aku ngan ayah aku bawa keta sampai negeri sembilan...raya pertama kami raya kat negeri sembilan dulu....bertolak pukol 11 pagi dan sampai negeri sembilan dalam pukol 6 petang.... malam nya kami semua gi raya kat rumah pak sedara blah ayah aku laaa...

Raya Kedua:
Raya ke-2 kami beraya kat kay el lak.... tapi lepas kami beraya kat area negeri sembilan laaa...ada lagi umah sedara mara tak pi....bapak aku adek beradek ramai....13 owg wey....mana yang sempat je laaa...hehehe pastuh bertolak gi rumah nenek blah mak....patotnya kami balik perlis raya ke-2 tapi bapak aku sengaja tambah cuti so raya ke-3 bawu balik perlis.....

Raya Ketiga:
Dah beraya kat kuala lumpur kami pon pulang ke Perlis....gerak awal... pukul 11 pagi bertolak....jadi nak dijadikan cerita sampai negeri perak...mak aku pon ajak pi Cameron Highlands sebab awal lagi kalau nak balik rumah pon...mak aku nak shopping sayur-sayur....hahahah mencari sampai cameron.... pastuh kan aku dapat drive keta dari bandar ipoh sampai kampung Raja area cameron.... aku tak sangka lak... sbb aku bab-bab drive kawasan berbukit aku fail...Alhamdulilah selamat sampai...tapi selebihnya sampai Tanah Rata bapak aku laaa drive.... aku pon bukan yakin ngat..hehehe

Jadi nya selepas itu ini...kami sampai rumah pukol 1 pagi....seronok raya tahun nie.... tapi kelam kabut cket laaa...sebab nak kejar masa....bapak aku cuti tak lama...tak macam tahun-tahun lepas...bapak aku cuti lama....anyway..duit raya pon banyak.. hehehe dan tak lama lagi aku pun nak balik sarawak daaa... kejap jer asa... huhuhu

p/s: sapa-sapa yang tau aku ley minta tolong sapa 8/9 nanti masa aku nak balik kuching kasi contact aku tau....aku nak minta tolong jempot aku kat airport then folow aku ambik moto.....





No comments:

Post a comment